🛈 Εκστρατεία οικονομικής ενίσχυσης: Η δύναμή μας είστε εσείς! - Δείτε εδώ πως μπορείτε να βοηθήσετε »

Αλληλεγγύη


25/02/2016

Ένας από τους τομείς για τους οποίους ως μέλη της διοίκησης του Δήμου Καρδίτσας μπορούμε να αισθανόμαστε υπερήφανοι είναι η κοινωνική πολιτική, η οποία μάλιστα εκτός από τις Υπηρεσίες του Δήμου στηρίζεται σε ένα δίκτυο εθελοντών, πάντα ετοιμοπόλεμο για την υποστήριξη του επισιτιστικού προγράμματος (ΤΕΒΑ), του κοινωνικού παντοπωλείου, των καθημερινών δράσεων για διανομή μερίδων φαγητού σε απόρους, τη διοργάνωση συναυλιών ή ημερίδων συγκέντρωσης τροφίμων, ρούχων, ειδών πρώτης ανάγκης κ.λ.π.

Εφόσον σε ενάμιση χρόνο χτίστηκε κάτι τόσο σημαντικό, θελήσαμε να προχωρήσουμε σε ένα επόμενο βήμα. Θεωρήσαμε σκόπιμη τη λειτουργία κοινωνικού ξενώνα βραχυπρόθεσμης φιλοξενίας, η οποία θα στηρίζεται στον εθελοντισμό των πολιτών, ώστε ο Δήμος Καρδίτσας και η Δ/νση Κοινωνικών Πολιτικών και Δημόσιας Υγείας Δήμου Καρδίτσας (Πρόνοια) να αντιμετωπίσουν τις περιπτώσεις αστέγων δημοτών του Δήμου, που προέκυψαν λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ο χώρος που κατέστη δυνατό να εξοικονομηθεί βρέθηκε στο πρώην ΚΕΠ του δημοτικού διαμερίσματος Μητρόπολης. Δεν επελέγη η περιοχή, επελέγη ο διαθέσιμος χώρος. Εκεί όμως που πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε να στηριχτούμε στην προθυμία των ντόπιων κατοίκων να συνεισφέρουν στην προσπάθειά μας, συναντήσαμε ένα αναπάντεχο εμπόδιο: Οι δύο από τους τρεις τοπικούς συμβούλους αντέδρασαν έντονα στην προοπτική αυτή προβάλλοντας σωρεία δικαιολογιών άνευ σημασίας, οι οποίες μπορούν να συνοψιστούν στο αυθόρμητο ερώτημά τους: Γιατί δεν παίρνουν τους άστεγους ο δήμαρχος και ο τοπικός αντιδήμαρχος στα χωριά τους και τους φέρνουν στην Μητρόπολη;

Πώς το μυαλό να κόψει τους συνειρμούς; Πώς να μην πάει στο μεταναστευτικό; Και πώς αυτό να λυθεί όταν οι τοπικές κοινωνίες αρνούνται να δεχτούν την ύπαρξη ενός ξενώνα για ανθρώπους που μέχρι εχθές ενδεχομένως έκαναν παρέα; Για συντοπίτες που έπεσαν έξω στα οικονομικά τους; Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι θα δεχτούν κοντά τους μετανάστες;

Ως επιχείρημα στην άρνηση της λειτουργίας των hot spots κυριαρχεί καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το ερώτημα: Και τι έχει κάνει το Κράτος για τους Έλληνες θύματα της κρίσης και κόπτεται για τους ξένους;

Δεν είμαι αρμόδιος να απαντήσω για το Κράτος, θα μπορούσα όμως να τους απαντήσω ότι ένας Δήμος με χρέος ύψους 33 εκ. ευρώ, προσπάθησε να εξασφαλίσει στέγη και δυο κλίνες για δυο εκ περιτροπής αστέγους σε ένα χωριό χιλίων κατοίκων δίπλα από την πόλη της Καρδίτσας. Αντιλαμβανόμαστε ότι δε θα αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της τοπικής κοινωνίας από δύο ανθρώπους!

Το αποτέλεσμα; Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας αντί να συγκεντρώνει ψωμί, γάλα, παλιά ρούχα και κουβέρτες για τη φιλοξενία των αστέγων, αντιμετωπίζει σήμερα την οργανωμένη αντίδραση των εκπροσώπων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Δε δίνω μεγαλύτερες διαστάσεις στο θέμα αυτό καθώς θεωρώ ότι η παρέμβαση των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης θα το λύσει. Οι επικεφαλής των Συνδυασμών είναι σε θέση να εξηγήσουν στους τοπικούς συμβούλους το ρόλο των αιρετών. Γιατί βλέπετε, πέρα από την υποκρισία του φιλεύσπλαχνου νεοέλληνα που πονάει τον (Έλληνα) συνάνθρωπό του όταν καταφέρνει και τον διατηρεί σε απόσταση ασφαλείας, υπάρχει ο ρόλος των αιρετών, ο ρόλος των ανθρώπων που σήκωσαν το χέρι για να γίνουν δήμαρχοι, ο ρόλος των ανθρώπων που διετέλεσαν δήμαρχοι, ο ρόλος των συνδικαλιστών που διαφημίζουν στα μέσα ενημέρωσης την ανθρωπιά τους έναντι της «κυβερνητικής αναλγησίας», ο ρόλος των ανθρώπων που μοστράρουν επί χρόνια την ταμπέλα του ουμανιστή και πολεμούν (με τα λόγια) την κρίση, και που όφειλαν να συναισθάνονται, έστω και μερικώς, το καθήκον τους.

25/2/2016άλλα άρθρα στην κατηγορία Δήμος Καρδίτσας, Σχόλια


01/04
2021
01/04/2021
12/11
2020
12/11/2020
12/11
2020
12/11/2020

προβολή όλων των άρθρων της κατηγορίας

στείλτε μου ένα email

επικοινωνήστε μαζί μου κάνοντας χρήσης της παρακάτω φόρμας.