ΆρθραΔήμος ΚαρδίτσαςΗΜΕΡΕΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ


ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ


02/04/2016

ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ

Ο Δήμος Καρδίτσας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα Γραφεία Σχολικών Συμβούλων Π.Ε. και Δ.Ε. και τον Ποδηλατικό Όμιλο Καρδίτσας, προχωρά στη διοργάνωση ενός φιλόδοξου προγράμματος εκδηλώσεων, το οποίο έχει στο επίκεντρό του το ποδήλατο.

Το πρόγραμμα της εβδομάδας αφιερωμένης στο ποδήλατο περιλαμβάνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ιστορία του ποδηλάτου από τον Ποδηλατικό Όμιλο Καρδίτσας, έκθεση ζωγραφικής, ενημέρωση των μαθητών/τριών των μεγάλων τάξεων των Δημοτικών Σχολείων καθώς και των Γυμνασίων και Λυκείων. Περιλαμβάνει επίσης επισκέψεις στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα το ποδήλατο και μια διήμερη έκθεση ποδηλάτου με εκθέματα των επιχειρηματιών της πόλης που δραστηριοποιούνται στο χώρο του ποδηλάτου. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με τη διεξαγωγή μαζικής ποδηλατοδρομίας εντός της πόλης της Καρδίτσας.

Η έμφαση στη φετινή σειρά εκδηλώσεων θα δοθεί στην ασφαλή χρήση του ποδηλάτου. Στόχο της εκδήλωσης αποτελεί η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων κυρίως χρηστών του ποδηλάτου, ώστε να αναδειχθούν τα πολλαπλά οφέλη της ασφαλούς ποδηλατοκίνησης καθώς και η ανάγκη τήρησης των κανόνων οδικής κυκλοφορίας.

Καθοριστικός προς αυτή την κατεύθυνση είναι τόσο ο ρόλος των δημοτών όσο και των επαγγελματιών του χώρου του ποδηλάτου. Περπάτημα, ποδήλατο και γενικότερα ανθρώπινη παρουσία στο δρόμο είναι όψεις του ίδιου νομίσματος. Είμαστε παρόντες όταν νιώθουμε ότι ανήκουμε στην πόλη, τη νοιαζόμαστε και την αγαπάμε, όταν νιώθουμε μέρος και συμμέτοχοι στο αστικό γίγνεσθαι. Βγαίνοντας στο δρόμο δηλώνουμε ανοικτοί, διαθέσιμοι για επικοινωνία, διαφανής, κοινωνικοί, γινόμαστε μέρος της πόλης.

Ως Δημοτική Αρχή στοχεύουμε ξεκάθαρα σε πολιτικές που ενισχύουν την ταυτότητα του δημότη και το αίσθημα μας ότι ανήκουμε αλλά και αποτελούμε το περιβάλλον της πόλης μας. Το να επιμένουμε να περπατάμε, να αθλούμαστε ή να κάνουμε ποδήλατο στις κάποιες φορές εχθρικές συνθήκες του δρόμου, αποτελεί μια ειρηνική επιλογή που χαρακτηρίζεται από ευγένεια και πολιτισμό.
Στη βάση αυτού του πλαισίου, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει διαμορφωθεί ως εξής:

– Έκθεση ζωγραφικής της Εικαστικής Ομάδας greekartists.info με θέμα « Μ’ ένα ποδήλατο … πετάω» στη Δημοτική Πινακοθήκη από 08/04 έως 06/05/16.

– Ενημέρωση με θέμα το ποδήλατο των μαθητών/τριών των μεγάλων τάξεων των δημοτικών σχολείων, των Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου, καθώς και επισκέψεις των στo Πάρκo Κυκλοφοριακής Αγωγής από 11/04 έως 15/04/16.

– Προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Bikes vs Cars» στο Παυσίλυπο την Παρασκευή 15/04/16 και ώρα 21.00.

– Μουσική εκδήλωση στο Παυσίλυπο το Σάββατο 16/04/19 και ώρα 21.00.

– Έκθεση ποδηλάτου και σχετικών με αυτό αξεσουάρ από 16/04 έως 17/04/16.

– Ποδηλατοδρομία την Κυριακή 17/04/16 με την εξής διαδρομή: Κεντρική πλατεία – οδός Μπλατσούκα – οδός Φαναρίου – βόρεια περιφερειακή οδός – οδός Ταυρωπού – οδός Αλευάδων – οδός Ολύμπου – οδός Κουμουνδούρου – Κεντρική πλατεία. Η συγκέντρωση των συμμετεχόντων θα γίνει στις 10.45 το πρωί στην Κεντρική πλατεία και η εκκίνηση θα γίνει στις 11.30 το πρωί. Οι εγγραφές θα γίνονται δεκτές στο χώρο εκκίνησης, έως και 15 λεπτά πριν την έναρξη της ποδηλατοδρομίας.

Τη διοργάνωση στηρίζουν το Τμήμα της Κτηνιατρικής Σχολής και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου.

Σημαντικός είναι ο ρόλος των δραστήριων εθελοντικών φορέων που υποστηρίζουν το συνολικό εγχείρημα αλλά ιδιαιτέρως την ποδηλατική διαδρομή της 17ης Απριλίου και έχουν συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση του προγράμματος. Οι φορείς αυτοί είναι το Τμήμα του Ερυθρού Σταυρού Καρδίτσας, η Ραδιολέσχη Καρδίτσας, οι Πρόσκοποι Καρδίτσας, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Καρδίτσας, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣΚ), ο Σύλλογος Μοτοσυκλετιστών Καρδίτσας (ΣΜΟΚ), η Ομάδα Διάσωσης Ν. Καρδίτσας και η Λέσχη εκτός Δρόμου Αυτοκινήτων 4Χ4 Ν. Καρδίτσας.

Μεγάλος χορηγός της εκδήλωσης είναι η ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ.

Εμπορικοί χορηγοί της ποδηλατοδρομίας είναι οι επιχειρήσεις:

Κασταλία Κλινική Καρδίτσας – Ξενοδοχείο Κιέριον

Εταιρεία προϊόντων ζύμης Ηλιόζυμο – Εταιρεία επεξεργασίας τροφίμων Damavant

Βιβλιοπωλείο ΒασιλάκοςΒιβλιοπωλείο Ζάχος

Παντοπωλείο Αμάραντες Γεύσεις – Επιχείρηση Καφέ MIKEL – Ουζερί «Στου Κουστό»

Μετά το τέλος της ποδηλατάδας θα ακολουθήσει στην Κεντρική Πλατεία κλήρωση ποδηλάτων και διαφόρων αξεσουάρ ποδηλάτου, τα οποία είναι προσφορά των επιχειρήσεων:

ΚΟΓΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΡΑΠΤΗΣ – ΚΟΓΙΑΣ ΗΛΙΑΣ

ΠΑΠΑΔΑΚΟΣ ΠΕΤΡΟΣ

ΤΣΑΚΝΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Το ποδήλατο απαιτεί την ύπαρξη μιας ισορροπημένης κουλτούρας. Η χρήση του ειδικού κράνους, ο επαρκής φωτισμός του ποδηλάτου τις νυχτερινές ώρες, ο σεβασμός στις σημάνσεις των δρόμων και στους φωτεινούς σηματοδότες είναι μόνο μερικά από αυτά που θα βιώσουμε κατά τη σειρά εκδηλώσεων Ημέρες Ποδηλάτου ώστε να δικαιώσουμε την πανελλήνια φήμη της πόλης μας στον τομέα αυτό.


Η φωτογραφία από τη συνέντευξη τύπου για την διοργάνωση της 1ης Εβδομάδας Ποδηλάτου που παραχώρησαν την Τετάρτη 6/4 ο Αντιδήμαρχος, υπέυθυνος γαι τη διοργάνωση κ.Ιωαν. Γεννάδιος, οι Διευθυντές Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης κ.κ. Ευθ. Μητσιάδη και Μιχ. Παπανούσκας αντίσοιχα, ο καθηγητής φυσικής αγωγής του Γραφείου Σχολικών Συμβούλων Ν. Καρδίτσας και μέλος του ΔΣ του ΔΟΠΑΚ κ. Ανδρ. Λάππας και ο εκπρόσωπος του Ποδηλατικού Ομίλου Καρδίτσας κ. Ευθ. Μπανάσιοςάλλα άρθρα στην κατηγορία Δήμος Καρδίτσας


06/05
2023
06/05/2023
27/04
2019
27/04/2019
25/04
2019
25/04/2019

προβολή όλων των άρθρων της κατηγορίας

στείλτε μου ένα email

επικοινωνήστε μαζί μου κάνοντας χρήσης της παρακάτω φόρμας.