ΆρθραΔήμος Καρδίτσας, ΣχόλιαΤα προβλήματα στην καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος


Τα προβλήματα στην καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος


08/04/2016

Από θέση αρχών είμαι υπέρ των αυστηρών ελέγχων σε κάθε περίπτωση κατά την οποία το κράτος καταβάλει χρήματα. Οι έλεγχοι όμως εκτός από αυστηροί πρέπει να είναι και αξιόπιστοι. Τις τελευταίες ημέρες μίλησα με παραγωγούς της Καρδιτσομάγουλας και διαπίστωσα ότι η πλειονότητα των παραγωγών δεν εισέπραξε τη συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος για το έτος 2015 στη βάση αποτελεσμάτων της τηλεπισκόπησης, του λεγομένου «δορυφόρου», γεγονός το οποίο θέτει από μόνο του έντονους προβληματισμούς.

Γνωρίζω από πρώτο χέρι ανθρώπους οι οποίοι όχι μόνο καλλιέργησαν αλλά ήδη πούλησαν το βαμβάκι τους και σήμερα η εφαρμογή της τηλεπισκόπησης τους απέκλεισε από την ενίσχυση καταλογίζοντας τους έλλειψη καλλιέργειας. Αναφέρομαι σε αποδόσεις της τάξης των 300 κιλών ανά στρέμμα. Όταν το αποτέλεσμα της μέτρησης σε μια τέτοια καλλιέργεια είναι μηδενικό, η διάσταση είναι μεγάλη και πρέπει να επανεξεταστεί. Σύμφωνα με τον «δορυφόρο», τα 3/4 των καλλιεργητών της Καρδιτσομάγουλας δεν είχαν στο χωράφι τους ούτε μια βαμβακιά. Για όσους έχουμε εικόνα, αυτό προφανώς δεν ισχύει. Επομένως υπάρχει ένα αντικειμενικό πρόβλημα.

Αξίζει να τονιστεί ότι πέρυσι το Υπουργείο αποδέχτηκε πολλά αποτελέσματα της τηλεπισκόπισης ως μη αξιόπιστα εφόσον πάρα πολλές ενστάσεις καλλιεργητών δικαιώθηκαν. Η καταβολή όμως της συνδεδεμένης ενίσχυσης με μια τρίμηνη για παράδειγμα καθυστέρηση θα οδηγήσει την επόμενη καλλιεργητική περίοδο σε κίνδυνο.
Η κατάσταση για τη βιωσιμότητα των βαμβακοπαραγωγών είναι οριακή. Υπάρχει κίνδυνος για την επόμενη χρονιά καθώς οι καλλιεργητές δεν μπορούν να προμηθευτούν όχι μόνο τα εφόδια τους αλλά ούτε τον σπόρο. Κατά τη γνώμη μου, δίχως να είμαι ειδικός, πρέπει να υπάρξει η καταβολή της συνδεδεμένης άμεσα και τα αποτελέσματα των ελέγχων διασταύρωσης να οδηγήσουν στους παραβάτες, στους οποίους έπειτα θα καταλογιστούν τα ποσά και τα σχετικά πρόστιμα.

Ίσως η λύση αυτή δεν είναι η πλέον τεχνοκρατική αλλά αυτή τη στιγμή εξαιτίας των λίγων παραβατών κινδυνεύουν να μείνουν χιλιάδες στρέμματα δίχως σπορά καθώς όταν οι ενστάσεις των δικαιούχων εξεταστούν και δικαιωθούν ίσως να είναι αργά. Η διαδικασία πρέπει μάλλον να προσαρμοστεί στις ανάγκες των πολλών καλλιεργητών και όχι στην παραβατικότητα των λίγων, η οποία μπορεί κάλλιστα να προσδιοριστεί σε μια άμεση επόμενη φάση και να συνοδευτεί από την επιβολή αυστηρότατων κυρώσεων.

8/4/2016άλλα άρθρα στην κατηγορία Δήμος Καρδίτσας, Σχόλια


01/04
2021
01/04/2021
12/11
2020
12/11/2020
12/11
2020
12/11/2020

προβολή όλων των άρθρων της κατηγορίας

στείλτε μου ένα email

επικοινωνήστε μαζί μου κάνοντας χρήσης της παρακάτω φόρμας.