ΆρθραΔήμος ΚαρδίτσαςΗ (καθόλου) αυτονόητη ιστορία των δυο Εσπερινών της πόλης μας [...]


Η (καθόλου) αυτονόητη ιστορία των δυο Εσπερινών της πόλης μας (διορθωμένο κείμενο)


21/06/2016

Σε μια ώρα θα συγκεντρωθούμε για πολλοστή φορά ως Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας να γνωμοδοτήσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα της μεταστέγασης του Εσπερινού Σχολείου. Ως Δημοτική αρχή προτείνουμε το εντελώς αυτονόητο, τη συστέγαση των δυο Εσπερινών σχολείων της πόλης μας ώστε να εξοικονομήσουμε πόρους τόσο ως Δήμος αλλά και ως Σχολική Επιτροπή. Και είναι κρίμα θέματα που οι χώρες της Ευρώπης τα έχουν λύσει εδώ και εκατό τουλάχιστον χρόνια να αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης σε μια χώρα η οποία αν και χρεοκοπημένη νιώθει ότι έχει την πολυτέλεια να διαχειρίζεται δίχως φειδώ τα κτίρια της.

Την προηγούμενη εβδομάδα που ακούσαμε στη Νορβηγία πολλά ενδιαφέροντα θέματα για την κοινωνική επιχειρηματικότητα ένας νεαρός με ρώτησε γιατί οι Έλληνες όταν ακούγαμε ένα οποιοδήποτε πρόβλημα πεταγόμασταν και λέγαμε «Για εμάς μιλάτε;» Με ρώτησε είναι δυνατό να έχετε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν; Του εξιστόρησα την υπόθεση του Εσπερινού σχολείου. Δύο Εσπερινά (Γενικό και Επαγγελματικό) που αρνούνται να συστεγαστούν προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι η συστέγαση είναι πιο δαπανηρή από τη λειτουργία τους κατά ξεχωριστό τρόπο!

Greek statistics! αναφώνησε.

Ακριβώς. Δε χρειάζεται κάποιος να προβάλει επιχειρήματα για το αυτονόητο. Επειδή όμως ως χώρα είμαστε της θεωρητικής και όχι της πρακτικής σχολής αναφέρω δίχως ανάπτυξη τα εξής οφέλη της συστέγασης των δύο σχολείων:

1. Θα επιτραπεί η εφαρμογή της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται στο συγκεκριμένο κτίριο η λειτουργία του Δημοτικού Ωδείου, για το οποίο σήμερα καταβάλλονται από πλευράς του Δήμου ενοίκια ύψους 21.350 € ετησίως. Η μελέτη του νέου ΓΠΣ έχει εγκριθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο με ευρεία πλειοψηφία. Την έχουν υπερψηφίσει όλες οι παρατάξεις εκτός από την παράταξη του κ. Βασίλη Κρανιά.

2. Επιτυγχάνεται η συμπίεση των λειτουργικών εξόδων των σχολείων με τα προφανή οφέλη για τη Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή και κατ’ επέκταση για όλα τα σχολεία.

3. Ανοίγει ο δρόμος στην αξιοποίηση προγραμμάτων ώστε να ιδρυθεί επιτέλους Δημοτικό Μουσείο Εκπαίδευσης στην πόλη μας.

Πιστεύω όμως ότι η επιχειρηματολογία στο αυτονόητο απλά αναδεικνύει την επικρατούσα άποψη περί της ελληνικής κρίσης. Τα αίτια ουδόλως σχετίζονται με την οικονομία. Η οικονομική κρίση επήλθε ως φυσιολογικό αποτέλεσμα νοοτροπιών μιας κοινωνίας που αρνείται ακόμη και σήμερα να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Οι ίδιοι οι οποίοι στις σχολικές τάξεις αλλά και στις καφετέριες εξηγούν με στόμφο την έννοια της αειφορίας και την προσπάθεια παραγωγής έργου που συνοδεύεται με την κατανάλωση μικρότερου ποσού ενέργειας, προσπαθούν να αποδείξουν ότι η κοινωνία ωφελείται από τη λειτουργία κατακερματισμένων μονάδων σε μια πόλη που η μεγαλύτερη απόσταση καλύπτεται εντός πέντε λεπτών με ποδήλατο. Κρίμα!

21/6/2016άλλα άρθρα στην κατηγορία Δήμος Καρδίτσας


27/04
2019
27/04/2019
25/04
2019
25/04/2019
23/04
2019
23/04/2019

προβολή όλων των άρθρων της κατηγορίας

στείλτε μου ένα email

επικοινωνήστε μαζί μου κάνοντας χρήσης της παρακάτω φόρμας.