ΆρθραΔήμος ΚαρδίτσαςΣυστέγαση των εσπερινών σχολείων: Ένα αθώο ερώτημα


Συστέγαση των εσπερινών σχολείων: Ένα αθώο ερώτημα


28/06/2016

Σήμερα δέχτηκα στο mail μου ένα ερώτημα από έναν άνθρωπο που εκτιμώ, το οποίο όμως συμπυκνώνει το σύνολο της λανθασμένης νοοτροπίας που επικράτησε μεταπολιτευτικά στη χώρα μας. Ρωτά γιατί ο Δήμος Καρδίτσας φέρνει θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο τη συστέγαση δυο εσπερινών σχολείων από τη στιγμή που ο σύλλογος των καθηγητών και οι συνδικαλιστικοί σύλλογοι εκπαιδευτικών είναι αντίθετοι.

Η επί της ουσίας απάντηση είναι τα πολλαπλά οφέλη που αποφέρει μια τέτοια κίνηση. Τα πλέον άμεσα:

1. Ιδιόκτητη στέγη για το Ωδείο, αποφυγή 21.500 ευρώ σε ενοίκια και χιλιάδες ευρώ σε συντήρηση ενός κτιρίου το οποίο ανήκει σε ιδιώτη. Πρέπει κάποτε οι δημότες να σταματήσουμε να συντηρούμε τα κτίρια ορισμένων ιδιωτών με τους φόρους μας, απορώ μάλιστα με την ανοχή μας σε αυτόν τον τομέα! Είναι δυνατό να υπάρχουν απλωμένα δημοτικά κτίρια και να ζητούμε χρήματα από τους δημότες για να νοικιάσουμε κι άλλα;

2. Συμπίεση των λειτουργικών εξόδων για τη Σχολική Επιτροπή και μεγάλωμα της πίτας για όλα τα σχολεία του Δήμου Καρδίτσας. Κάθε σχολική μονάδα κατακλύζει τη Σχολική Επιτροπή με αιτήματα έκτακτης χρηματοδότησης, κανείς όμως δεν αναλαμβάνει δράση ώστε να εξοικονομήσουμε χρήματα για τα σχολεία. Αυτή είναι δουλειά του Δήμου. Πρέπει στους Δήμους να βρίσκονται δυο-τρεις τρελοί κάθε φορά να σκοτώνονται μήπως και γίνει το αυτονόητο.

3. Το σημαντικότερο όλων: Η χρηστή διαχείριση των χρημάτων του Δήμου. Η πλέον ορθολογική και λιγότερο σπάταλη διαχείριση σε επίπεδο μηνύματος. Καθαρά πράγματα. Σε επίπεδο αρχών. Η εποχή της χαζοχαρούμενης Ελλάδας που ξόδευε για να ξοδεύει πέρασε. Σήμερα για να απαιτήσουμε ένα ευρώ από τον Δημότη πρέπει να του δείξουμε ότι προσπαθήσαμε πρώτα να διαφυλάξουμε τα προηγούμενα που έχει δώσει.

Η ουσία όμως του ερωτήματος για εμένα προσωπικά δεν είναι αυτή. Η ουσία κρύβεται στη σύγχυση που επικρατεί στην κοινωνία περί του ρόλου των θεσμών γενικά. Το ερώτημα είναι αποκαλυπτικό: Αφού διαφωνούν οι συνδικαλιστές γιατί έρχεται το θέμα στο ΔΣ; Αυτός είναι ο πυρήνας.

Τι να απαντήσει εδώ κανείς, ότι ο Δήμος Καρδίτσας αποτελεί Δήμο όλων των πολιτών και όχι των συνδικαλιστών; Ότι τα χιλιάδες ευρώ του ενοικίου του Ωδείου τα επωμίζονται όλοι οι δημότες και όχι μόνο οι συνδικαλιστές; Ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι υπηρετούν το σύνολο των δημοτών και όχι όσων έχουν μάθει να φωνάζουν δυνατά ώστε να σκεπάζουν τους υπόλοιπους;

Τι να απαντήσει κανείς σε αυτή τη νοοτροπία η οποία μεταπολιτευτικά μας έφερε στο χάλι αυτό;

Ότι όλοι μας οφείλουμε να βάλουμε ένα λιθαράκι ώστε να εξοικονομήσουμε πόρους; Ότι ο καθένας μας στον βαθμό που του αναλογεί οφείλει να συμβάλει στην προσπάθεια της χώρας να πετύχει το μεγαλύτερο δυνατό έργο με τη μικρότερη σπατάλη πόρων; Ότι όλοι μας λέμε ότι πρέπει να αλλάξουν τα πάντα σε αυτή τη χώρα αφού πρώτα διαφυλαχθεί η δική μας επιθυμία; Ότι τα δημόσια κτίρια ανήκουν σε όλους τους δημότες και όχι στους υπαλλήλους που τοποθετήθηκαν προσωρινά σε αυτά για να εργαστούν; Ότι η περιουσία του δημοσίου δεν ανήκει στους συνδικαλιστές;

Πόσα λάθη μπορεί να χωρέσει ένα ερώτημα; Και για ποιο λόγο κάποιος άνθρωπος να προσπαθήσει να αλλάξει κάτι σε αυτόν τον τόπο όταν πρέπει να συγκρουστεί με δεκάδες ανθρώπους για να πετύχει κάτι αυτονόητο; Πόσες φορές έχει περάσει από το μυαλό των ανθρώπων που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης η σκέψη να τα μουτζώσουν όλα και να τα παρατήσουν, να αφήσουν τα μικροσυμφέροντα του καθενός να μας καθορίζουν την καθημερινότητα και να κάνουν συμβατικά τη δουλίτσα τους απολαμβάνοντας την ησυχία τους; Ασφαλώς πολλές.

Κάποτε όμως πρέπει ο καθένας μας να αναλάβει ένα μικρό κομματάκι. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε εξοικονομήσει ως Δήμος Καρδίτσας μέχρι σήμερα 77.000 ευρώ το χρόνο και με αυτή την κίνηση θα ξεπεράσουμε αρκετά τις 100.000 ευρώ. Από αυτά τα άσκοπα έξοδα του Δήμου απαλλάσσομαι ως δημότης αλλά το κυριότερο είναι ότι απαλλάσσονται τα παιδιά μου, στα οποία θα λογοδοτήσω. Εάν κάθε φορέας αποφάσιζε να κάνει το ίδιο στην κλίμακα που του αναλογεί η εικόνα θα ήταν καλύτερη ακόμη και αν είχαν απαιτηθεί προς το σκοπό αυτό ορισμένες μικροσυγκρούσεις σαν και αυτές που απέφευγαν οι αιρετοί τα προηγούμενα χρόνια με τα γνωστά αποτελέσματα.

28/06/2016άλλα άρθρα στην κατηγορία Δήμος Καρδίτσας


27/04
2019
27/04/2019
25/04
2019
25/04/2019
23/04
2019
23/04/2019

προβολή όλων των άρθρων της κατηγορίας

στείλτε μου ένα email

επικοινωνήστε μαζί μου κάνοντας χρήσης της παρακάτω φόρμας.