ΆρθραΔήμος ΚαρδίτσαςΤοποθέτηση σχετικά με τη συστέγαση των δυο εσπερινών σχολείων της [...]


Τοποθέτηση σχετικά με τη συστέγαση των δυο εσπερινών σχολείων της πόλης (διορθωμένο κείμενο)


28/06/2016

Η λειτουργία του εσπερινού σχολείου συμβαίνει σήμερα με έναν τρόπο που απέχει κατά πολύ από τα πρότυπα της χρηστής διοίκησης που έπρεπε να είχαμε όλοι μας υιοθετήσει έπειτα από τόσα χρόνια οικονομικής στενότητας. Η λειτουργία δυο εσπερινών σχολείων σε δυο διαφορετικά κτίρια για μια μικρή πόλη δεν προβλημάτισε όσο έπρεπε την τοπική κοινωνία καθώς οι συνήθειες του σπάταλου παρελθόντος δεν εγκαταλείπονται εύκολα. Η εν λόγω λειτουργία, εκτός των όσων θα αναφέρω αμέσως, δεσμεύει ένα κτίριο ιστορικής σημασίας το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος των δημοτών δίχως αυτό να θίξει στο ελάχιστο τη λειτουργία του σχολείου. Αντιθέτως δύναται να την αναβαθμίσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κτίριο της οδού Ιεζεκιήλ αποτελεί ένα από τα τρία διατηρητέα κτίρια του Δήμου Καρδίτσας (μαζί με τη Δημοτική Αγορά και την Παλαιά Ηλεκτρική).

Η μεταστέγαση του εσπερινού σχολείου μπορεί να αποφέρει συγκεκριμένα οφέλη. Η συστέγαση των δύο εσπερινών σχολείων της πόλης μας είναι δυνατό:

1. Να επιτρέψει την εφαρμογή της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται στο συγκεκριμένο κτίριο η λειτουργία του Δημοτικού Ωδείου, για το οποίο σήμερα καταβάλλονται από πλευράς του Δήμου ενοίκια ύψους 21.350 € ετησίως. Το Ωδείο πρέπει κάποτε να αποκτήσει ιδιόκτητη στέγη ώστε ο Δήμος να πάψει να συντηρεί τα κτίρια των ιδιωτών και να φροντίζει την περιουσία του. Είναι δυνατό να υπάρχουν απλωμένα δημοτικά κτίρια και να ζητούμε χρήματα από τους δημότες για να νοικιάσουμε κι άλλα; Απορώ μάλιστα με την ανοχή της κοινωνίας σε αυτή τη διαχρονική σπατάλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη του νέου Γ.Π.Σ. έχει υπερψηφιστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο από όλες τις παρατάξεις εκτός του κ. Κρανιά και εφόσον θεωρήσουμε ότι γνωρίζουμε τι ψηφίζουμε, μπορούμε να συμπεράνουμε την ομόφωνη βούληση του Σώματος του ΔΣ.

2. Να οδηγήσει στη συμπίεση των λειτουργικών εξόδων των σχολείων με τα προφανή οφέλη για τη Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή. Μόνο έτσι θα μεγαλώσει η πίτα για τα σχολεία του Δήμου Καρδίτσας. Κάθε σχολική μονάδα κατακλύζει τη Σχολική Επιτροπή με αιτήματα έκτακτης χρηματοδότησης, κανείς όμως δεν αναλαμβάνει δράση ώστε να εξοικονομήσουμε χρήματα για τα σχολεία. Όλοι λέμε «αυτή είναι δουλειά του Δήμου» θεωρώντας ότι Δήμος και Σχολικές Επιτροπές θα κλωσήσουν χρήματα αντί να περικόψουν δαπάνες.

3. Το σημαντικότερο όλων: Να εμπνεύσει για τη χρηστή διαχείριση των χρημάτων του Δήμου, για την ειλικρινή προσπάθεια ορθολογικής διαχείρισης τόσο σε επίπεδο ουσίας όσο και σε επίπεδο μηνύματος. Σε επίπεδο αρχών. Σήμερα για να απαιτήσουμε ένα ευρώ από τον Δημότη πρέπει να του δείξουμε ότι προσπαθήσαμε πρώτα να διαφυλάξουμε ή να αξιοποιήσουμε τα προηγούμενα που έχει δώσει.

4. Να επιτρέψει την αξιοποίηση προγραμμάτων ώστε το κτίριο της οδού Ιεζεκιήλ να αναδειχθεί σε έναν πολυχώρο πολιτισμού με επίκεντρο το Δημοτικό Ωδείο.

Η μεταστέγαση του εσπερινού σχολείου αποτελεί μια κίνηση η οποία δίχως να παράγει κανένα αρνητικό αποτέλεσμα οδηγεί μόνο σε κέρδη για την τοπική κοινωνία, αλλά και για τη λειτουργία της Σχολικής Επιτροπής και κατ’ επέκταση των σχολείων του Δήμου που θα επωφεληθούν από τη συμπίεση των λειτουργικών εξόδων.

Το μοναδικό αντεπιχείρημα της ανάγκης μετακίνησης των μαθητών στο συγκρότημα που βρίσκεται στο τέρμα της οδού Τρικάλων έχει να κάνει με τη δυσκολία των μαθητών στο να προσεγγίσουν το σχολικό συγκρότημα. Το επιχείρημα αυτό δεν παρουσιάζεται με ιδιαίτερα πειστικό τρόπο. Το συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα βρίσκεται εντός του οικιστικού ιστού της πόλης και αποτελεί προορισμό του δικτύου των ποδηλατοδρόμων της πόλης μας, προσβάσιμο εντός 5 λεπτών με ποδήλατο. Δεν υπάρχει κάποιος ειδικός λόγος για τον οποίο το σχολικό αυτό συγκρότημα αποκλείει την πρόσβαση ειδικά στους μαθητές του εσπερινού σχολείου επιτρέποντας παράλληλα την πρόσβαση σε χιλιάδες άλλους μαθητές και φοιτητές ενός μεγάλου εύρους ενδιαφερόντων και ηλικιών. Το μοναδικό μέχρι σήμερα προβαλλόμενο αντεπιχείρημα της μεταστέγασης δεν είναι ικανό να αποτελέσει την αιτία απώλειας των πλεονεκτημάτων της μεταστέγασης.

Κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης διατυπώθηκε επίσης η άποψη ότι η λειτουργία των δυο εσπερινών σχολείων σε ξεχωριστά κτίρια είναι οικονομικά πιο συμφέρουσα από τη λειτουργία τους σε κοινή στέγη. Οι λεπτομέρειες δεν έχουν να προσφέρουν κάτι εφόσον ο ισχυρισμός αυτός αντιβαίνει τους ίδιους τους νόμους της φύσης. Χωρίς λοιπόν να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες αρκούμαι να πω ότι τα νούμερα που ακούστηκαν αφορούν σε λειτουργίες καυστήρων πετρελαίου και στο γεγονός ότι ο καυστήρας του συγκροτήματος είναι ενιαίος, κάτι το οποίο σε ένα ή δυο χρόνια θα πάψει να ισχύει εφόσον το συγκρότημα υπό νέο σχεδιασμό θα περάσει στο φυσικό αέριο. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν είναι δυνατό να προβάλλεται από επιστήμονες το επιχείρημα ότι η λειτουργία ενός κτιρίου είναι πιο δαπανηρή σε σχέση με τη λειτουργία δύο διαφορετικών κτιρίων για τους ίδιους σκοπούς και συγκεκριμένο αριθμό μαθητών.

Σήμερα δέχτηκα στο mail μου ένα ερώτημα το οποίο συμπυκνώνει το σύνολο της λανθασμένης νοοτροπίας που επικράτησε μεταπολιτευτικά στη χώρα μας. Το ερώτημα ήταν το εξής: «Με ποια εισήγηση του αρμόδιου φορέα (Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας) έρχεται το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο; Ολόκληρη η σχολική κοινότητα, μαθητές, σύλλογος καθηγητών του σχολείου, συνδικαλιστικοί σύλλογοι εκπαιδευτικών (δασκάλων και καθηγητών) είναι αντίθετοι».

Προσπαθώ να σχολιάσω αξονικά και σύντομα.

1. Εκτός από τις θετικές εισηγήσεις υπάρχουν στη δημοκρατία και οι αρνητικές. Υπάρχει αρνητική εισήγηση στην ΔΕΠ, ικανή ώστε να προκαλέσει τη συζήτηση του θέματος και τον προβληματισμό των συμβούλων. Καλούμαστε να εξετάσουμε την εισήγηση της ΔΕΠ, την εισήγηση της διοίκησης, τις εισηγήσεις των φορέων και των συμβούλων ώστε να αποφασίσουμε.

2. Εκτός από το τυπικό του θέματος, επειδή πιστεύω ότι ξεπεράσαμε την επταετία, η διοίκηση του Δήμου έχει τη δυνατότητα να συζητήσει στο ΔΣ τα θέματα τα οποία κρίνει. Είναι προφανέστατα αδύνατο να μας αφαιρεθεί η δυνατότητα αυτή από τους συντάκτες του ερωτήματος, οι οποίοι μας εγκαλούν για την κατάρτιση της ημερήσιας διάταξης. Θεωρώ το ερώτημα άκρως προσβλητικό για την εν γένει λειτουργία του ΔΣ αλλά και συγκεκριμένα για το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου.

3. Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα του ερωτήματος είναι η σύγχυση που μαρτυρά σχετικά με τους ρόλους των θεσμών. Το ερώτημα είναι αποκαλυπτικό: Αφού διαφωνούν ο Σύλλογος και οι συνδικαλιστές γιατί έρχεται το θέμα στο ΔΣ; Ο πυρήνας του ερωτήματος είναι αποκαλυπτικά σοκαριστικός συμπυκνώνοντας το σύνολο της παθογένειας της μεταπολίτευσης στον τόπο μας.

Τι να πρωτοαπαντήσει εδώ κανείς, ότι ο Δήμος Καρδίτσας αποτελεί Δήμο όλων των πολιτών της επικράτειάς του και όχι ενός Συλλόγου; Ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι υπηρετούν το σύνολο των δημοτών; Ότι η περιουσία του δημοσίου δεν ανήκει στο Σύλλογο ή στους συνδικαλιστές αλλά σε όλους τους δημότες με υπόλογους τις εκλεγμένες διοικήσεις των Δήμων;

Ότι τα χιλιάδες ευρώ του ενοικίου του Ωδείου τα επωμίζονται όλοι οι δημότες και όχι μόνο οι συνδικαλιστές;

Ότι για τα χιλιάδες ευρώ των λειτουργικών εξόδων του Δήμου υπόλογοι απέναντι στο νόμο είναι τα μέλη της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής; Ότι η πορεία της χρηματοδότησης των Σχολικών Επιτροπών υπαγορεύει νέο πνεύμα λειτουργίας; Ότι υπάρχουν σχολικές κοινότητες με απλήρωτους λογαριασμούς και παρακαλάμε τη ΔΕΗ να μην κόψει το ρεύμα;

Ότι όλοι μας οφείλουμε να βάλουμε ένα λιθαράκι ώστε να εξοικονομήσουμε πόρους;

Ότι ο καθένας μας στον βαθμό που του αναλογεί οφείλει να συμβάλει στην προσπάθεια επίτευξης του μέγιστου δυνατού έργου με τη μικρότερη σπατάλη πόρων; Ότι δεν μπούμε να χρησιμοποιούμε τη λέξη «αειφορία» για να εντυπωσιάζουμε τους μαθητές μας ενώ την ποδοπατάμε με τις πρακτικές μας;

Πόσα λάθη μπορεί να χωρέσει ένα ερώτημα; Και για ποιο λόγο κάποιος άνθρωπος να προσπαθήσει να αλλάξει κάτι σε αυτόν τον τόπο όταν πρέπει να συγκρουστεί με δεκάδες ανθρώπους για να πετύχει το αυτονόητο;

Κάποτε όμως πρέπει ο καθένας μας να αναλάβει ένα μικρό κομματάκι. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε εξοικονομήσει ως Δήμος Καρδίτσας μέχρι σήμερα 77.000 ευρώ το χρόνο και με αυτή την κίνηση θα ξεπεράσουμε αρκετά τις 100.000 ευρώ. Από αυτά τα άσκοπα έξοδα του Δήμου απαλλάσσομαι ως δημότης αλλά το κυριότερο είναι ότι απαλλάσσονται τα παιδιά μου, στα οποία θα λογοδοτήσω. Εάν κάθε φορέας αποφάσιζε να κάνει το ίδιο στην κλίμακα που του αναλογεί η εικόνα θα ήταν καλύτερη ακόμη και αν είχαν απαιτηθεί προς το σκοπό αυτό ορισμένες μικροσυγκρούσεις σαν και αυτές που απέφευγαν οι αιρετοί τα προηγούμενα χρόνια με τα γνωστά αποτελέσματα, ιδιαίτερα για τον Δήμο μας.

28/6/2016άλλα άρθρα στην κατηγορία Δήμος Καρδίτσας


27/04
2019
27/04/2019
25/04
2019
25/04/2019
23/04
2019
23/04/2019

προβολή όλων των άρθρων της κατηγορίας

στείλτε μου ένα email

επικοινωνήστε μαζί μου κάνοντας χρήσης της παρακάτω φόρμας.