ΆρθραΔήμος ΚαρδίτσαςΣυνεχής και συστηματική η προσπάθεια του Δήμου και του Φιλοζωικού [...]


Συνεχής και συστηματική η προσπάθεια του Δήμου και του Φιλοζωικού ομίλου για το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων.


03/10/2016

Του Φώτη Αλεξάκου

Για να έχει η προσπάθεια τα επιθυμητά αποτελέσματα απαιτείται η ευαισθητοποίηση και η συνεργασία των πολιτών και ιδιαίτερα των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων, η εγκατάλειψη των οποίων αυξάνει τον αριθμό των αδέσποτων.

– Περισσότερα από 200 αδέσποτα απομακρύνθηκαν από την πόλη το τελευταίο 4μηνο ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν στειρωθεί άλλα 250.
-Σημαντική πρέπει να είναι η συνεισφορά της Ελληνικής Αστυνομίας στον έλεγχο της ηλεκτρονικής σήμανσης των δεσποζόμενων ζώων για να περιοριστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψής τους από τους ιδιοκτήτες τους που “φουσκώνει” τον αριθμό των αδέσποτων.

Ειδικότερα σε άριστη και αγαστή συνεργασία με τον Φιλοζωικό όμιλο:

– Απομακρύναμε το τελευταίο 4μηνο από την πόλη πάνω από 200 αδέσποτα, από τα οποία 120 περίπου σε χώρους φύλαξης, 50 δόθηκαν για υιοθεσία στο εξωτερικό, 12 θανατώθηκαν έπειτα από απόφαση της σχετικής επιτροπής και 30 απομακρύνονται αυτό το διάστημα στοχευμένα από το χώρο της Κεντρικής Πλατείας και του Νοσοκομείου).

– Πραγματοποιήσαμε πολλαπλάσιες στειρώσεις αδέσποτων, ο αριθμός των οποίων ως το τέλος του έτους θα ανέλθει σε 250 περίπου.

– Τοποθετήσαμε 10 ταΐστρες περιμετρικά του κέντρου για να προσελκύονται και να σιτίζονται αδέσποτα ζώα, ώστε να μειώνεται και η επιθετικότητά τους.

– Δίνοντας έμφαση στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών διανέμουμε σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΚ συνολικά 25.000 ενημερωτικά φυλλάδια, ενώ θα στηθεί ενόψει της Παγκόσμια Ημέρας των Ζώων και ενημερωτικό περίπτερο στην Κεντρική Πλατεία.

– Προμηθευτήκαμε δύο σκάνερ για τον έλεγχο της ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων (αν δηλαδή τα δεσποζόμενα ζώα φέρουν μικροτσίπ, όπως υποχρεούνται να κάνουν οι ιδιοκτήτες τους, ώστε να εντοπίζονται και οι ιδιοκτήτες σημασμένων ζώων που τυχόν εγκαταλείπονται). Το ένα δόθηκε ήδη στην Αστυνομική Δ/νση, η οποία μετά την ολοκλήρωση της ενημερωτικής καμπάνιας του Δήμου θα ξεκινήσει σχετικούς ελέγχους. Ήδη 75 περίπου ιδιοκτήτες ζώων προσκόμισαν τα σχετικά πιστοποιητικά σήμανσης των ζώων τους στο Δήμο.

– Διαμορφώσαμε ειδικό χώρο για την περισυλλογή και παρακολούθηση λυσσύποπτων ζώων.

– Διαθέτουμε για πρώτη φορά υπάλληλο που σε συνεργασία με τους εθελοντές και τις εθελόντριες του ΦΟΚ μεριμνά για την περισυλλογή των αδέσποτων.

– Από 1/1/2016 έως και 10/7/2016 διαθέσαμε 35.000 € και ως το τέλος του έτους προϋπολογίζεται να διατεθούν άλλες 15.000 € περίπου για την προμήθεια τροφών, ταϊστρών, σκάνερ, κτηνιάτρους κ.λπ.)

– Βελτιώσαμε τις εγκαταστάσεις του καταφυγίου για να μπορεί να φιλοξενεί περισσότερα ζώα.

Τα αδέσποτα ζώα είναι ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο ως Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με τον Φιλοζωικό Όμιλο Καρδίτσας, τον οποίο και ευχαριστώ ιδιαίτερα για τον εθελοντισμό του, καταβάλλουμε μεγάλη και συστηματική προσπάθεια για να το αντιμετωπίσουμε. Το γεγονός ότι παρά τα όσα κάνουμε και παρά το μεγάλο αριθμό αδέσποτων που απομακρύναμε, το πρόβλημα παραμένει οξύ οφείλεται κυρίως στην συνεχιζόμενη εγκατάλειψη ή ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες δεσποζόμενων ζώων.

Με τη βοήθεια των πολιτών μέσα στα επόμενα χρόνια μπορούμε να μειώσουμε κατά πολύ την ένταση του προβλήματος. Χωρίς όμως τη συνεργασία τους, απλά θα κουβαλάμε αενάως τον βράχο του Σίσυφου.άλλα άρθρα στην κατηγορία Δήμος Καρδίτσας


27/04
2019
27/04/2019
25/04
2019
25/04/2019
23/04
2019
23/04/2019

προβολή όλων των άρθρων της κατηγορίας

στείλτε μου ένα email

επικοινωνήστε μαζί μου κάνοντας χρήσης της παρακάτω φόρμας.