ΆρθραΔήμος ΚαρδίτσαςΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟ


ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟ


01/10/2012

Ένας χρόνος εκτός λειτουργίας

των Λάμπρου Γάκη και Γιάννη Γεννάδιου

Το Σαραντάπορο αποτελεί ένα από τα λίγα μικρά χωριά πανελληνίως που έχει αποκτήσει βιολογικό καθαρισμό. Το γεγονός αυτό αποτελεί από μόνο του μια σπουδαία κατάκτηση μιας και το οικοσύστημα της περιοχής απέκτησε προστασία ικανή ώστε να αποτραπεί μια και καλή η υποβάθμιση του. Από το Σεπτέμβριο του 2010 οι κάτοικοι της περιοχής καμαρώνουν για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού και την προστασία που προσφέρει ιδιαίτερα στον ποταμό Μέγδοβα ο οποίος φιλοξενεί πολλά είδη ψαριών, είναι όμως ιδιαίτερα γνωστός για την άγρια πέστροφα.

Ο αγώνας για τη δημιουργία του βιολογικού καθαρισμού έχει μεγάλη ιστορία. Η ολοκλήρωσή του αφού πέρασε από σαράντα κύματα χαρακτηρίστηκε από τους κατοίκους της περιοχής ως έργο ζωής. Πράγματι η σημασία είναι τεράστια εφόσον στα λύματα που εφαρμόζεται πρωτογενής, δευτερογενής και τριτογενής επεξεργασία δεν μπορούν να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί. Αποτελεί λοιπόν έργο ζωής.

Το όνειρο όμως διήρκεσε λίγο. Από πέρυσι το Φθινόπωρο ο βιολογικός καθαρισμός δε λειτουργεί εξαιτίας μιας βλάβης. Τα λύματα πλέον οδηγούνται χωρίς την ανάλογη επεξεργασία στον Μέγδοβα, εξέλιξη η οποία δεν πληγώνει αλλά καταστρέφει το οικοσύστημα. Η ζημιά από τη μη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού είναι ανυπολόγιστη. Πριν τεθεί σε λειτουργία ο βιολογικός καθαρισμός τα λύματα οδηγούνταν σε οικιακούς απορροφητικούς βόθρους. Μετά τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού όλα τα λύματα συνδέονται σε σύστημα αγωγών ώστε να διέρχονται και να επεξεργάζονται σε αυτόν. Τα προϊόντα της επεξεργασίας διοχετεύονται στον σαρανταπορίτη παραπόταμο του Μέγδοβα. Αντιλαμβανόμαστε ότι με τον βιολογικό ανενεργό επί ένα χρόνο τα λύματα διοχετεύονται ανεπεξέργαστα στον Μέγδοβα. Η ζημιά αυτή δε συγκρίνεται με τη ζημιά της προ βιολογικού καθαρισμού εποχής κατά την οποία τα λύματα συσσωρεύονταν στους βόθρους. Αντί των βόθρων τώρα οδηγούνται απευθείας στον Μέγδοβα. Περιττή βέβαια η αναφορά στη μυρωδιά που «απολαμβάνουν» οι επισκέπτες ή οι κάτοικοι της περιοχής αν και αυτό είναι το λιγότερο αν αναλογιστούμε τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα.

Η δημοτική αρχή γνωρίζει εδώ και πολλούς μήνες το πρόβλημα. Στην αρχή η βλάβη θεωρήθηκε μικρή, σήμερα όμως υπολογίζεται το κόστος της αποκατάστασης στο ποσό των 7.000 ευρώ. Φυσικά και δεν είναι μικρό, ιδιαίτερα για το δήμο μας. Αυτό όμως δε δικαιολογεί καθυστέρηση περίπου ενός έτους, όταν το τίμημα είναι η απειλή της ισορροπίας του οικοσυστήματος της περιοχής και η έγερση πολλών ζητημάτων υγιεινής.

Η δημοτική αρχή θα έπρεπε να έχει λύσει το πρόβλημα από τις πρώτες ημέρες. Έχει όμως περάσει περίπου ένας χρόνος και τόσο μεγάλη καθυστέρηση δύσκολα δικαιολογείται. Όχι για αυτό αλλά και για πολύ χαμηλότερης σπουδαιότητας ζητήματα. Ακόμη και αν δεν της έφτανε ένας χρόνος για να ολοκληρώσει τη λύση θα έπρεπε να έχει παρουσιάσει σήμερα σαφές ημερολόγιο και χρονοδιάγραμμα ενεργειών. Τι έχει κάνει ως τώρα. Εάν δε θεωρεί προτεραιότητα την άμεση χρηματοδότηση της επισκευής του βιολογικού καθαρισμού θα έπρεπε τουλάχιστον να φροντίσει να έρθει σε επαφή με οικολογικές οργανώσεις ώστε να συντονίσει την αναζήτηση του ποσού από κάποιον άλλο φορέα. Από ένα αρμόδιο Υπουργείο, από την Περιφέρεια, αν και δεν υπάρχει λόγος καθώς ένα μικρό ποσό από τη ΣΑΤΑ το αξίζει η περιοχή. Εάν δεν έχει προχωρήσει ούτε σε αυτές τις ενέργειες οφείλει να ανακοινώσει στους κατοίκους το πότε τέλος πάντων σκοπεύει να αποκαταστήσει τη βλάβη.

Σε κάθε περίπτωση, οι ευθύνες που βαρύνουν τη διοίκηση του δήμου είναι τεράστιες. Αν μη τι άλλο, το πρόβλημα θα έπρεπε να αναφερθεί σε κάποια από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα έπρεπε να αναζητήσουμε λύσεις. Αντί αυτού όμως επελέγη η αποσιώπηση του προβλήματος. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ελάχιστες σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως δήμος και τα θέματα που έρχονται προς συζήτηση συνήθως διοικητικής φύσης. Τα ουσιαστικά προβλήματα μας γνωστοποιούνται από συνδημότες υπό μορφή καταγγελιών και όχι από τη διοίκηση. Αυτή όμως δεν είναι λειτουργία δήμου. Δεν οδηγεί σε λύσεις. Μεγάλο παράδειγμα ο βιολογικός καθαρισμός.

Ακόμη κι έτσι, ελπίζουμε κάποιες από τις ενέργειες που έχουν παραπάνω αναφερθεί να έχουνε πραγματοποιηθεί έστω και αν δε μας έχουν γνωστοποιηθεί έτσι ώστε να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού στο Σαραντάπορο. Είναι κρίμα όχι μόνο για το ύψος της επένδυσης που αχρηστεύεται για ένα μικρό ποσό και αρκετή δόση αδράνειας αλλά για τη διατήρηση της φυσικότητας ενός τοπίου σπάνιας οικολογικής σημασίας και ομορφιάς.άλλα άρθρα στην κατηγορία Δήμος Καρδίτσας


27/04
2019
27/04/2019
25/04
2019
25/04/2019
23/04
2019
23/04/2019

προβολή όλων των άρθρων της κατηγορίας

στείλτε μου ένα email

επικοινωνήστε μαζί μου κάνοντας χρήσης της παρακάτω φόρμας.