ΆρθραΠεριφέρεια ΘεσσαλίαςΝίκος Τσιλιμίγκας: «Η πρότασή μας για τον πρωτογενή τομέα»


Νίκος Τσιλιμίγκας: «Η πρότασή μας για τον πρωτογενή τομέα»


08/05/2019

Tsilimigas-ok(1)ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ μάς δηλώνουν με κάθε τρόπο ότι αρνούνται να συμβιβαστούν με την προτελευταία θέση που καταλαμβάνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ και με την κατάταξή μας ως η πέμπτη (5η) φτωχότερη περιφέρεια της Ελλάδας, με βάση την EUROSTAT!

tsilimigas-portraitoΑναμφίβολα, οι πολίτες της Θεσσαλίας δικαιούνται ένα καλύτερο αύριο. Στη βάση αυτής της αρχής, επεξεργαστήκαμε επίμονα και με κάθε λεπτομέρεια ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για όλους τους τομείς και τις γεωγραφικές ενότητες της Θεσσαλίας, το οποίο σύντομα θα δώσουμε στη δημοσιότητα.

Εκτός από τα έργα υποδομής, τα οποία περιγράφουμε αναλυτικά στο πρόγραμμά μας, πιστεύουμε ακράδαντα ότι ένας φορέας «Πληροφόρησης του αγροτικού κόσμου» και «Προώθησης και εμπορίας των αγροτικών μας προϊόντων» μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο «εργαλείο». Ως τέτοιο έργο, είναι επιλέξιμο και μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την περιφέρεια. Η αναζήτηση αγορών πρέπει να αποτελεί το πρώτιστο μέλημα!
Γι’ αυτό και επιβάλλεται να υποστηριχθεί εμπράκτως η εξωστρέφεια του τομέα, για να επιτευχθεί υψηλή προστιθέμενη αξία. Τώρα σε ό,τι αφορά τον δευτερογενή και τριτογενή τομέα, ο φορέας μπορεί να υπηρετήσει ουσιαστικά τον στόχο της μεγιστοποίησης της προστιθέμενης αξίας των τοπικών προϊόντων, υποστηρίζοντας μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και τη δημιουργία νέων.

Έτσι, ο φορέας μπορεί και πρέπει να βοηθήσει τις επιχειρήσεις για τυποποίηση αγροτικών προϊόντων, εφαρμογή εξειδικευμένων τεχνικών για την βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, ανάληψη πρωτοβουλίας για τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), ενίσχυση προϊόντων μέσω διαφήμισης και πλήρη τεχνικοοικονομική βοήθεια σε μικρές μονάδες τοπικής εμβέλειας.

Ο όρος-κλειδί είναι: προστιθέμενη αξία. Εμπράκτως, με τα στοιχεία της ευαισθητοποίησης, της παρακίνησης και της ενεργοποίησης του αγροτικού πληθυσμού προς τις σωστές και δοκιμασμένες πρακτικές μπορεί να υπηρετηθεί αποτελεσματικά αυτή η ευγενής στόχευση. Ακόμη χαιρετίζουμε την απόφαση για αναβάθμιση και αξιοποίηση της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής Λάρισας σε πρότυπο εκπαιδευτικό και ερευνητικό ίδρυμα, καθώς και τον δημιουργικό ρόλο που πρόκειται να επιτελέσει.

Γεννάδιος Γιάννης__2Εκτός από τις θεσμοθετημένες αρμοδιότητες της περιφέρειας, σε ό,τι αφορά αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους, στο πρόσωπό μας ο αγρότης –γεωργός, κτηνοτρόφος και αλιεύς– πρόκειται να γνωρίσει τον φυσικό του σύμμαχο, τον φυσικό του δημόσιο συμπαραστάτη στις διεκδικήσεις του από την κεντρική εξουσία.

Τέλος, θα πρέπει να αξιοποιηθεί ο πρόσφατος νόμος για τις ενεργειακές κοινότητες, να αντιμετωπιστεί το άνισο κόστος στην άρδευση που ισχύει κατά τόπους, γιατί είναι ζήτημα δικαιοκρατίας, να ενθαρρυνθεί η ελεύθερη βοσκή στις ορεινές περιοχές κυρίως στους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων.άλλα άρθρα στην κατηγορία Περιφέρεια Θεσσαλίας


14/02
2022
14/02/2022
11/02
2022
11/02/2022
08/02
2022
08/02/2022

προβολή όλων των άρθρων της κατηγορίας

στείλτε μου ένα email

επικοινωνήστε μαζί μου κάνοντας χρήσης της παρακάτω φόρμας.