ΆρθραΠεριφέρεια ΘεσσαλίαςΣχετικά με τη συνεδρίαση της Παρασκευής (27/09) του Περιφερειακού Συμβουλίου [...]


Σχετικά με τη συνεδρίαση της Παρασκευής (27/09) του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας


29/09/2019

Τα θέμα που ξεχώρισε εξαρχής σε αυτή τη συνεδρίαση ήταν η πρόταση περί σύναψης προγραμματικής σύμβασης με το ΑΠΘ για τη διερεύνηση της χημικής σύστασης και της προέλευσης της δυσοσμίας στον Βόλο. Το θέμα αυτό έχει βάθος. Η παρουσία συγκεκριμένου εκπροσώπου της περιοχής προκάλεσε, τουλάχιστον δυο φορές, εμφανέστατο εκνευρισμό στον περιφερειάρχη, ο οποίος καταλόγισε στον εκπρόσωπο σκοπιμότητες και έκνομες ενέργειες. Το θέμα είναι τόσο έντονο ώστε όταν ως παράταξη στην αρχή της συνεδρίασης καταψηφίσαμε την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, η πλειοψηφία προσπάθησε να μας καταλογίσει άρνηση σχετικά με το φυσικό αντικείμενο του έργου, κάτι που αποτελεί ανακρίβεια. Η ψήφος στις αναμορφώσεις την οποία αρνηθήκαμε, ακολουθεί την ψήφο στον προϋπολογισμό, η οποία έχει χαρακτήρα προγραμματικής στήριξης στην εκάστοτε αρχή. Οι επιμέρους ψηφοφορίες στα θέματα των συγκεκριμένων έργων είναι αυτές που καθορίζουν τη στάση της παράταξής μας απέναντι σε αυτά.

Και στο φλέγον θέμα υπερψηφίσαμε, δείχνοντας τέτοιο ενδιαφέρον για την περιοχή του Βόλου, ώστε να παραβλέψουμε διαδικαστικές αλλά και ουσιαστικές αστοχίες της πλειοψηφίας. Η διοίκηση έθεσε ως εκτός ημερησίας διάταξης, στα μέσα της συνεδρίασης, ένα θέμα που σχετίζεται με υποστηρικτικές ενέργειες για τη διερεύνηση της ρύπανσης και συνοδευόταν από μια σημαντική δαπάνη σε μια εταιρεία, πλέον της δαπάνης των 154.000 ευρώ στο Πανεπιστήμιο που μας είχε γνωστοποιηθεί. Παρότι δεν είχαμε εισήγηση και δε γνωρίζαμε τη συμβολή της προτεινόμενης εταιρείας στη διερεύνηση της ρύπανσης, υπερψηφίσαμε ώστε να προχωρήσει η διαδικασία και σε ενάμιση χρόνο να διαλευκανθούν επιτέλους τα αίτια του προβλήματος της δυσοσμίας στη Μαγνησία. Προβληματισμός υπήρξε σχετικά με τη διαδικασία της ανάθεσης και τον τρόπο επιλογής του εργαστηρίου του ΑΠΘ και της εταιρείας. Προσωπικά, ως προς το εργαστήριο του Πανεπιστημίου, η εγγύηση της πιστοποίησής του αλλά και η επιστημονική και διοικητική αρτιότητα της κας Ντίνα Σαμαρά, την οποία είχα καθηγήτρια, κάλυπτε τα απαιτούμενα κριτήρια. Συνολικά, το θέμα παρότι μακροχρόνιο και έντονο δεν είχε προετοιμαστεί σωστά και παρουσιάστηκε με κενά.

Η συνεδρίαση ήταν μακρά σε διάρκεια, αυτό όμως δε δικαιολογεί τις γκρίνιες που ακούστηκαν ανεπισήμως όταν έθεσα μια ερώτηση στη διοίκηση σχετικά με ένα θέμα αγοράς βιβλίων και διάθεσής του στα σχολεία. Εξαιτίας του περασμένου της ώρας περιορίστηκα στις ερωτήσεις και δεν τοποθετήθηκα, αυτό όμως δε γίνεται να συμβαίνει συνεχώς καθώς ο ρόλος μας έτσι θα καταργηθεί. Επί της ουσίας, η διοίκηση αποφάσισε να αγοράσει αντίτυπα δυο παιδικών βιβλίων του πρωτοπρεσβύτερου π. Θεόδωρου Μπάτακα, συνολικού ύψους 940 ευρώ, ώστε να τα διανείμει σε δημοτικά σχολεία της ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων. Από τις απαντήσεις που έλαβα δε φαίνεται η συγκεκριμένη προμήθεια να έχει συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή, όπως δε φαίνεται να έχει γίνει καταγραφή των υπόλοιπων αντίστοιχων συγγραφέων της Θεσσαλίας. Υποστήριξα ότι ακόμη κι αν το περιεχόμενο είναι παιδαγωγικά κατάλληλο – κάτι που πρέπει να κριθεί από ειδικούς – η περιφερειακή αρχή οφείλει να θέσει κριτήρια και κανόνες ώστε να αποφεύγεται η μεροληπτική μεταχείριση των συγγραφέων. Πρέπει να συμβαίνει δηλαδή κάτι αντίστοιχο με την επιχορήγηση των αθλητικών συλλόγων, όπου εκεί υπάρχει καταγραφή των δραστηριοτήτων τους και στήριξη στη βάση ορισμένων κριτηρίων. Η απάντηση που δόθηκε από τη διοίκηση στον Ρίζο Κομήτσα σχετικά με την επιχορήγηση δυο αθλητικών εκδηλώσεων ύψους 1400 ευρώ συνολικά, έδειξε ότι ο τομέας αυτός είναι επαρκέστερα οργανωμένος. Υπερψηφίσαμε τελικά τις δαπάνες καθώς ήταν μικρές αλλά αναμένουμε περισσότερο συστηματική εργασία και φυσικά είμαστε πρόθυμοι να συμβάλλουμε.

Κρίνοντας σε συνολικότερο επίπεδο, δε συμφωνώ με πολλούς φίλους που μου λένε ότι η θέση της αντιπολίτευσης είναι άχαρη. Υπάρχει ρόλος, ακόμη και όταν η διοίκηση έχει την ευχέρεια να «περάσει» τα θέματά της δίχως τη συμβολή σου: εσύ οφείλεις να την ελέγξεις. Αν γίνεις δυσάρεστος δεν πειράζει, το επιβάλλουν οι κανόνες της διαφάνειας. Το αίσθημα της ευθύνης που δημιουργείται είναι περίεργο: η περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας εκπροσωπείται από οκτώ μόλις άτομα, με μόνο τρία να αντιστοιχούν στην αντιπολίτευση. Παρά τη μεγάλη εμπειρία που έχουμε οι περισσότεροι σύμβουλοι με την παράταξη του κ. Τσιλιμίγκα σε επίπεδο Δήμων και Νομών, συμφωνούμε ότι η παρουσία στο Περιφερειακό Συμβούλιο δημιουργεί νέα πεδία τα οποία μας έχουν ήδη κινήσει το ενδιαφέρον!

Γιάννης Γεννάδιος

Περιφερειακός Σύμβουλοςάλλα άρθρα στην κατηγορία Περιφέρεια Θεσσαλίας


14/02
2022
14/02/2022
11/02
2022
11/02/2022
08/02
2022
08/02/2022

προβολή όλων των άρθρων της κατηγορίας

στείλτε μου ένα email

επικοινωνήστε μαζί μου κάνοντας χρήσης της παρακάτω φόρμας.