🛈 Εκστρατεία οικονομικής ενίσχυσης: Η δύναμή μας είστε εσείς! - Δείτε εδώ πως μπορείτε να βοηθήσετε »

ΆρθραΔήμος Καρδίτσας, ΣχόλιαΕπιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: Κανονικότητα δεν μπορεί να σημαίνει προσβολή [...]


Επιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: Κανονικότητα δεν μπορεί να σημαίνει προσβολή της διάκρισης των εξουσιών


15/01/2020

Γράφει ο Θωμάς Παπαλιάγκας*

Σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα τόσο το πρόσωπο όσο και η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας έχουν ιδιαίτερη σημασία. Με τα διεθνή και εξωτερικά μας θέματα σε πλήρη εξέλιξη και ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση, είναι αναγκαίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι πρόσωπο με ιδιαίτερο πολιτικό βάρος και εμπειρία, αποδοχή από τους πολίτες, προσωπικό κύρος, εγχώριο και διεθνές, και καθαρότητα στην διαδρομή του. Ένα πρόσωπο που πραγματικά θα ενώσει και θα καθοδηγήσει τη χώρα στις κρίσιμες στιγμές που περνά.

Είναι πολύ σημαντικό να συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά αυτά, άσχετα αν είναι πολιτικός ή μη, άνδρας ή γυναίκα. Αν είναι γυναίκα, ακόμη καλύτερα, όμως προέχουν τα ουσιαστικά χαρακτηριστικά, ενόψει και της κρισιμότητας των περιστάσεων.

Από την άλλη πλευρά, η διαδικασία αλλά και ο τρόπος επιλογής και ανακοίνωσης δείχνουν πολλά για τη λειτουργία του πολιτεύματος. Μακρός διαλογισμός του ηγέτη, αναμονή του λαού για ανακοίνωση και τελική πανηγυρική λύση του δράματος προκαλούν θεσμούς και αισθητική και αποθεώνουν τον πρωθυπουργοκεντρικό χαρακτήρα του πολιτεύματός μας.

Η διαδικασία και η επιλογή είναι αναγκαίο να εκφράζουν πρωτίστως σεβασμό στους θεσμούς. Είναι πρωτοφανές εν ενεργεία Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας να μεταπηδά από τη δικαστική εξουσία στην προεδρία της Δημοκρατίας μεσούσης της προεδρίας του. Προφανές το πλήγμα στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Αν δεν εγείρει και υπόνοιες ότι πρόκειται για εύσχημο τρόπο να χηρεύσει η θέση του Προέδρου του ΣτΕ, πράγμα που θα ευτέλιζε ακόμη περισσότερο την διαδικασία…

Δυστυχώς, κανονικότητα δεν μπορεί να σημαίνει προσβολή στους θεσμούς και τη διάκριση των εξουσιών ούτε λήψη σημαντικών αποφάσεων με όρους επικοινωνιακούς.

Θωμάς Παπαλιάγκας είναι δικηγόρος και επικεφαλής της Δημοκρατικής Ευθύνηςάλλα άρθρα στην κατηγορία Δήμος Καρδίτσας, Σχόλια


01/04
2021
01/04/2021
12/11
2020
12/11/2020
12/11
2020
12/11/2020

προβολή όλων των άρθρων της κατηγορίας

στείλτε μου ένα email

επικοινωνήστε μαζί μου κάνοντας χρήσης της παρακάτω φόρμας.