Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 14ης Φεβρουαρίου, με αφορμή τις δυο επερωτήσεις που κατέθεσα σχετικά με την οδική σύνδεση Καρδίτσας – Καρπενησίου και την ολοκλήρωση του περιφερειακού δακτυλίου, προκλήθηκε μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση των δυο έργων από πλευράς της περιφερειακής αρχής. Ως προς την ολοκλήρωση του περιφερειακού δακτυλίου φαίνεται να υπάρχουν εξελίξεις, καθώς η διοίκηση έχει εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των φορέων που εμπλέκονται, δηλαδή της Τράπεζας Πειραιώς και της Τραινοσέ. Φαίνεται επίσης να ξεπερνιέται το πρόβλημα της χάραξης της ρυμοτομικής γραμμής, επομένως η κατάσταση επιτρέπει αισιοδοξία. Ο περιφερειακός δακτύλιος θα ολοκληρωθεί, αν και αυτή τη στιγμή δε μπορεί να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα.
Δε θα έλεγα όμως ακριβώς το ίδιο για την περίπτωση της παραμεγδόβιας οδού, αν και η μελέτη του έργου έχει ανακοινωθεί εδώ και ενάμιση χρόνο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ως «Ολοκλήρωση Μελετών Επαρχιακής Οδού Καρδίτσας – Καρπενησίου» με προϋπολογισμό 1.250.000 ευρώ. Η περιφερειακή αρχή, ως απάντηση στις επερωτήσεις που κατέθεσα, προχώρησε σε μια αναλυτική παρουσίαση της κατάστασης, δείχνοντας ότι τιμά τη διαδικασία της ενημέρωσης και του ελέγχου που οφείλει η αντιπολίτευση, αν και ως αντιπολίτευση δεν προσβλέπουμε σε κάποιο είδος «ελέγχου» μέσα από τη διαδικασία των επερωτήσεων, αλλά στη συνδρομή μας προς τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Από την τοποθέτηση του περιφερειάρχη προέκυψε ότι ενώ η μελέτη μπορεί να χρηματοδοτηθεί, η κατασκευή του έργου θα αποτελέσει ένα δύσκολο εγχείρημα καθώς η περιοχή απαιτεί δύσκολες εργασίες και η παραμεγδόβια οδός δεν είναι επιλέξιμη από το ΕΣΠΑ. Χρηματοδοτικό εργαλείο για την παραμεγδόβια οδό αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, κάτι που δείχνει ότι η κατασκευή της απαιτεί λήψη αποφάσεων, αυτό που ονομάζουμε μεταπολιτευτικά «πολιτική βούληση». Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο ούτε για την κατασκευή του τμήματος του δρόμου που αντιστοιχεί στην Π.Ε. Καρδίτσας, ούτε για την κατασκευή της γέφυρας, η οποία έχει έτοιμη μελέτη. Το τμήμα όμως που φαίνεται να είναι το πιο δύσκολο είναι αυτό που αντιστοιχεί στην Ευρυτανία, μήκους 10 χιλιομέτρων, για το οποίο δεν υπάρχει μελέτη. Εκτιμώ ότι το έργο αυτό θα δρομολογηθεί μόνο εάν οι δυο περιφέρειες συναποφασίσουν παράλληλα να το υλοποιήσουν, εφόσον καμία περιφερειακή αρχή δε θα ήθελε να επενδύσει σε έναν τυφλό δρόμο. Επιμένοντας σε αυτή τη λεπτομέρεια κατά την τοποθέτησή μου στο περιφερειακό συμβούλιο, ο περιφερειάρχης μας διαβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με την περιφερειακή αρχή της Στερεάς Ελλάδας.
Η συζήτηση του θέματος σε επίπεδο περιφερειακού συμβουλίου είχε ως αποτέλεσμα την ευαισθητοποίηση του περιφερειακού συμβουλίου επάνω στο θέμα της άρσης της οδικής απομόνωσης των νομών Καρδίτσας και Ευρυτανίας και τις δεσμεύσεις της περιφερειακής αρχής για την πραγματοποίηση των υποστηρικτικών μελετών αλλά και της κύριας μελέτης του τμήματος της παραμεγδόβιας οδού που αντιστοιχεί στη Θεσσαλία. Προέκυψε επίσης το εξής συμπέρασμα: η κατασκευή θα απαιτήσει το ενδιαφέρον των ανθρώπων της περιοχής, οι οποίοι το καλοκαίρι διασχίζουν τον ποταμό ώστε να εμπορεύονται αγαθά – κυρίως ζωοτροφές – για να αποφύγουν τον συμβατικό δρόμο, μια παράλογα μεγάλη απόσταση. Εκτός ΕΣΠΑ, η δέσμευση των κονδυλίων από το Π.Δ.Ε. προς αυτή την κατεύθυνση, απαιτεί πράγματι μια γενναία απόφαση, την οποία προσωπικά θεωρώ δίκαια δεδομένου της ανάγκης της χώρας για ισόρροπη ανάπτυξη.
επικοινωνήστε μαζί μου κάνοντας χρήσης της παρακάτω φόρμας.