Θα συνεχίσει η εξΑΕ να προελαύνει; Ω, ναι! Θα υποκαταστήσει η εξΑΕ τη δια ζώσης διδασκαλία; Όχι. Είναι όμως χρήσιμη; Όχι μόνο χρήσιμη αλλά απαραίτητη, για αυτό εξάλλου αποτελεί πλέον αυτόνομο επιστημονικό κλάδο. Η (εκτός μεταπτυχιακών) εμπειρία της μιας εβδομάδας και κάτι, δείχνει ότι η θεωρία που μάθαμε στο ΕΑΠ συμβαδίζει απόλυτα με την πράξη: η εξΑΕ συμβάλλει στην αύξηση του επαγγελματισμού καθώς απαιτεί ένα αυστηρά καθορισμένο σχέδιο μαθήματος και πλάνο. Στην τάξη όταν είσαι έμπειρος χειρίζεσαι καταστάσεις ακόμη και αν δεν είναι σχεδιασμένες, στο ηλεκτρονικό όμως μάθημα πρέπει να έχεις σχεδιάσει το παραμικρό, αλλιώς το μάθημα εξελίσσεται σε φιάσκο!
Μιλώντας με συναδέλφους διαπιστώνω ότι ο χρόνος ενασχόλησης έχει αυξηθεί και αυτό είναι φυσιολογικό καθώς πρέπει να «στήσουμε» τα μαθήματα εξ αρχής. Η διάθεση όμως είναι σαφώς θετική.
Ενδέχεται να αυξήσει τις ανισότητες; Ω, ναι!! Δυστυχώς! Ένας/μια εκπαιδευτικός με δυο μαθητές στο σπίτι απαιτεί τρεις εξοπλισμένους υπολογιστές έπειτα από μία δεκαετή οικονομική κρίση. Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς έχουν δίκιο. Γνωρίζω οικογένειες που τρέχουν να αγοράσουν υπολογιστές και εξοπλισμό στην πλέον δύσκολη οικονομική συγκυρία. Όταν μου ζήτησε η γυναίκα μου τρίτο υπολογιστή στο σπίτι για το μεταπτυχιακό της σκοτωθήκαμε! Περιττό να γράψω ότι κέρδισε.
Πλατφόρμα; Ζήτω το webex! Δεν ξέρω τι πληρώνει το κράτος αλλά η πλατφόρμα είναι εκπληκτική. Εάν συνδυαστεί με κατάλληλο εξοπλισμό (π.χ. μια γραφίδα) μπορείς να προσφέρεις πολλά στο μαθητή!
Μαθητές; Η έκπληξη, αν και το δείγμα μου δεν είναι αντιπροσωπευτικό καθώς κάνω μόνο Γ΄ λυκείου προσανατολισμό. Κλείνουν τα μικρόφωνα όταν πρέπει, τα ανοίγουν όταν πρέπει, έχουν μάθει τους κανόνες σαν να ήταν προγραμματισμένοι.
Αποκτάται κουλτούρα εξΑ Εκπαίδευσης εν μέσω κρίσης και πανικού; Σαφώς όχι. Εάν δεν είχα επιλέξει την ενότητα της εξΑΕ (ευχαριστώ κ. Κουστουράκη!) στις Επιστήμες της Αγωγής του ΕΑΠ, δε θα είχα αναπτύξει μια τόσο θετική στάση. Έπρεπε λοιπόν να έχουμε ήδη εκπαιδευτεί στην εξΑΕ ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι. Ακόμη κι έτσι όμως η κατάσταση δεν είναι καθόλου άσχημη, ίσα-ίσα θα έλεγα! Μια κουλτούρα που απαιτεί χρόνια, έχει κατακτηθεί σε κάποιον βαθμό σε μόλις δυο εβδομάδες.
Όσο για τους δημοσιογράφους που τα βρίσκουν όλα άσχημα στην εκπαίδευση μη στεναχωριέστε. Ένα αντικείμενο που το μελετάμε επιστημονικά τόσα χρόνια, χωρίς ακόμη να νιώθουμε ολοκληρωμένοι, αυτοί το παίζουν στα δάχτυλα. Έχουν βλέπετε το χάρισμα! Γνωρίζουν όλα τα θέματα χωρίς να έχουν σπουδάσει κανένα. Είναι η φύση της εργασίας τους: ασχολούνται μονίμως με θέματα για τα οποία δεν έχουν γνώση.
επικοινωνήστε μαζί μου κάνοντας χρήσης της παρακάτω φόρμας.