ΆρθραΠεριφέρεια ΘεσσαλίαςΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ [...]


Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ


21/09/2020

Άρθρο των Γιάννη Γεννάδιου, Κώστα Καντερέ και Γιάννη Σβάρνα

Ζούμε μια πρωτόγνωρη καταστροφή, σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Η πόλις εάλω. Για πρώτη φορά από τη δημιουργία της. Δυστυχώς αμαχητί, χωρίς την παραμικρή πρωτοβουλία, χωρίς τις απαιτούμενες εκ των προτέρων ενέργειες αλλά και με ανεπαρκή εκ των υστέρων προσπάθεια.

Είναι πέραν πάσης φαντασίας για τις αρχές της Περιφέρειας και του Δήμου να μη γνωρίζουν ότι η Αχίλλειος πτέρνα της πόλης, όσον αφορά τα πλημμυρικά φαινόμενα, είναι το ανάχωμα της τεχνικής τάφρου 3-2 ή Φαγάνα ή Γάβρας όπως είναι πιο γνωστή.

Η δικαιολογία για έντονη βροχόπτωση και αιφνιδιασμό από μόνη της δεν ευσταθεί. Θα ευσταθούσε εφόσον Περιφέρεια και Δήμος εξαντλούσαν την προσπάθειά τους και δεν αποδεικνύονταν αρκετή. Εφόσον εφάρμοζαν το σχεδιασμό τους και δεν αρκούσε. Τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα φαινόμενα ξεπέρασαν τις δυνατότητες των αρχών και συνέβη το αναπόφευκτο. Τώρα όμως γνωρίζουμε ότι ως Καρδίτσα δε δώσαμε καν τη μάχη. Οι αρμόδιες αρχές δε σχεδίασαν απολύτως τίποτα, όπως εξάλλου παραδέχονται μιλώντας για αιφνιδιασμό. Μπορούσε να γίνει κάτι; Ασφαλώς.

Η βροχόπτωση έδειξε αρκετά νωρίς “τα δόντια της” στα ορεινά. Ακόμη και αν δεν υπήρχε αρχικό σχέδιο, έπρεπε να ληφθούν τα εξής άμεσα μέτρα:

α) Ενίσχυση του αναχώματος της τάφρου.

β) Παράλληλα με την ενίσχυση του αναχώματος, αποθήκευση αδρανών υλικών για προσθήκη ανάλογα με το ύψος νερού. Η δικαιολογία του Δημάρχου ότι δεν είχαμε αδρανή υλικά μόνο θλίψη προκαλεί. Δίπλα είναι το λατομείο, αλλά και πολύ κοντά χιλιάδες κυβικά αδρανή υλικά αποθηκευμένα.

γ) Σπάσιμο του αναχώματος από την αντίθετη πλευρά για εκτόνωση του νερού στα χωράφια κι όχι στην πόλη. Σημειώνεται ότι η ζημιά στον κάμπο θα ήταν ίδια αφού είτε μέσω της πόλης είτε εκτός αυτής τα νερά πάλι τα χωράφια θα πλημμύριζαν.

Αντί αυτών των ενεργειών και της προσπάθειας να αξιοποιηθούν στελέχη της δημόσιας διοίκησης που χειρίστηκαν αντίστοιχες καταστάσεις τη δεκαετία του ’90 με μεγαλύτερα ύψη βροχής, ακολούθησε μοιρολατρία και αναρτήσεις στα social media.

Προηγούμενη μέρα και προετοιμασία δεν υπήρξαν ποτέ. Η επόμενη μέρα σημαδεύτηκε επίσης από την απόλυτη απουσία τόσο της Περιφέρειας όσο και του Δήμου. Τη στιγμή που και οι δύο είναι ενισχυμένες με περίπου 200 επιπλέον άτομα 8μηνης απασχόλησης, κανείς δε βρέθηκε δίπλα στους δοκιμαζόμενους συμπολίτες που έβλεπαν τους κόπους μιας ζωής να χάνονται.

Το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης μετά από δύο 24ωρα παραμένει χωρίς ρεύμα. Γιατί δεν προμηθεύτηκαν βενζινοκίνητες αντλίες και σε συνεργασία με την πυροσβεστική να αδειάσουν τους υπόγειους υποσταθμούς της ΔΕΗ ώστε να γίνει σύντομα η ηλεκτροδότηση;

Οι δε δηλώσεις του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου Καρδίτσας ότι θα ξανακάνουν τα πράγματα καλύτερα, μόνο οργή προκαλούν. Μια συγγνώμη θα άμβλυνε το αίσθημα αδικίας των συμπολιτών που γνωρίζουν ότι αρκούσαν συγκεκριμένες εργασίες ώστε να διοχετευθούν τα νερά έξω από την πόλη, προς τα χωράφια. Εξάλλου, αν υπήρχαν τόσα πολλά χρήματα ώστε όλα να γίνουν καλύτερα σε λίγες ημέρες γιατί δε χρησιμοποιήθηκαν για τη βελτίωση των υποδομών ώστε να μην ακολουθούν καταστροφές που εντείνονται από την άγνοια και την αδιαφορία των αρχών; Η μέχρι σήμερα πρακτική δείχνει ότι η αποτροπή είναι πολύ περισσότερο αποτελεσματική καθώς οι αποζημιώσεις είναι ισχνές και δεν αρκούν να καλύψουν τις ζημιές των πληγέντων. Ελπίζουμε αυτό να μην ισχύσει και αυτή τη φορά να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο ακέραιο.

Δυστυχώς για τον τόπο μας, οι πολλές φωτογραφίες, οι φιέστες και η προπαγάνδα των αρχών δε λύνουν προβλήματα. Αντιθέτως τα κουκουλώνουν και τα διογκώνουν.

Ο Γιάννης Γεννάδιος και ο Κώστας Καντερές είναι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας,

ο Γιάννης Σβάρνας είναι Δημοτικός Σύμβουλος, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας.άλλα άρθρα στην κατηγορία Περιφέρεια Θεσσαλίας


14/02
2022
14/02/2022
11/02
2022
11/02/2022
08/02
2022
08/02/2022

προβολή όλων των άρθρων της κατηγορίας

στείλτε μου ένα email

επικοινωνήστε μαζί μου κάνοντας χρήσης της παρακάτω φόρμας.