ΆρθραΔήμος ΚαρδίτσαςΚοινή δήλωση των Γ. Γεννάδιου, Γ. Ντελή και Γ. Σβάρνα: [...]


Κοινή δήλωση των Γ. Γεννάδιου, Γ. Ντελή και Γ. Σβάρνα: Υποψήφιος δήμαρχος Καρδίτσας ο Γιάννης Γεννάδιος


06/05/2023

Η δεκαετής οικονομική και κοινωνική κρίση από την οποία εξέρχεται σταδιακά η χώρα έχει επηρεάσει αναμφίβολα και την αυτοδιοίκηση. Η κεντρική διοίκηση, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις δημοσιονομικές δαπάνες επανένταξε τους ΟΤΑ στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Εντός αυτού του δύσκολου περιβάλλοντος, ο Δήμος Καρδίτσας αντί να αποδειχθεί σε έναν σύγχρονο ενεργητικό δρώντα και παραγωγό πολιτικών επέλεξε προσφάτως μια στάση παθητικού καταναλωτή. Ο Δήμος Καρδίτσας σήμερα όχι μόνο δεν παράγει πολιτικές αλλά μοιάζει να έχει παραδοθεί σε ένα ρόλο οργανισμού χωρίς αποστολή.

Ως εκ τούτου, τα ζητήματα του Δήμου Καρδίτσας χρίζουν μιας άμεσης τεχνοκρατικής και επιστημονικής προσέγγισης. Απαιτούνται συνέργειες ώστε να διοχετευθεί η δυναμική του επιχειρηματικού/παραγωγικού τομέα σε νέες δράσεις και εξωστρέφεια και να αξιοποιηθούν τα στρατηγικά πλεονεκτήματα του Δήμου, ο οποίος οφείλει να αποτελέσει τον ηγέτη σε ένα σχέδιο ανάκαμψης μια περιοχής που φαίνεται να δυσκολεύεται να βρει τον δρόμο της ανάπτυξης. Το σημερινό υπόδειγμα που θέλει τον δήμαρχο να αποφασίζει μόνος του κάθε πτυχή της διοικητικής καθημερινότητας ενός τόσο μεγάλου οργανισμού έχει οδηγήσει στο απόλυτο αδιέξοδο· η ιεράρχηση και η επιλογή των δυνητικών εργασιών δε βασίζεται σε επιστημονικά εργαλεία όπως είναι η ανάλυση του κόστους ευκαιρίας, αλλά σε ένα ένστικτο πολιτικής επιβίωσης.

Η προσέγγιση όμως οφείλει να είναι πολυπαραγοντική. Δεν μπορεί παρά να είναι και κοινωνική/πολιτική. Σε μία πρώτη φάση, ο Δήμος Καρδίτσας οφείλει να τεθεί υπό καθεστώς διαφάνειας. Η συγκεκριμένη συνθήκη είναι απολύτως απαραίτητη ώστε να αποδοθεί ένα νόημα στην ενεργό συμμετοχή. Το σημερινό καθεστώς απουσίας θεσμών συμμετοχής αφήνει συνειδητά του πολίτες στο περιθώριο. Αυτό που αντιθέτως πρέπει να συμβεί είναι η καθιέρωση προτεραιοτήτων με βάση ένα διαρκή και ανοιχτό κοινωνικό διάλογο καθώς και προσυμφωνημένα εργαλεία της δημόσιας διοίκησης ώστε οι δημότες να γνωρίζουν εκ των προτέρων τη σκοπιμότητα και την ανάγκη κάθε επιλογής. Η υφή μιας σύγχρονης διοίκησης πρέπει να αντικαταστήσει το υφιστάμενο ύφος εξουσίας.

Ακολουθεί ο στόχος της αστικής βιωσιμότητας και η προσπάθεια μετατροπής του αστικού ιστού σε μονάδα αναζωογόνησης του περιβάλλοντος, ενώ έπεται η έμφαση στον εμπλουτισμό της κοινωνικής ζωής του τόπου, όπως είναι οι υποδομές του πολιτισμού και του αθλητισμού. Είναι μεγάλο κρίμα για έναν τόπο με παράδοση σε δημιουργούς και καλλιτεχνική έκφραση να αδυνατεί να στεγάσει το πολιτισμικό του κεφάλαιο. Η περιοχή μας αδυνατεί επίσης να εντάξει σε προγράμματα και να αναδείξει ορισμένα ιστορικά κτίρια ώστε να αποτελέσουν την ταυτότητά της. Έχουμε αναρωτηθεί, για παράδειγμα, ποιες είναι οι μελέτες και ποια τα κονδύλια που έχουν διοχετευθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού προς τον Δήμο Καρδίτσας; Και ποια είναι τα μηνύματα που εκπέμπονται στον επισκέπτη της ευρύτερης περιοχής ώστε να επιδιώξει την είσοδο και την κατανάλωση εντός της πόλης; Μοναδικό στοιχείο γνήσιας τουριστικής αναγνωρισιμότητας αποτελεί η Λίμνη Πλαστήρα, όταν οι ήπιες μετακινήσεις, ο ιδιαίτερος γαστρονομικός και πολιτισμικός πλούτος, η παραποτάμιος ανάπτυξη και η ενοποίηση του αστικού σχεδιασμού θα μπορούσαν να έχουν προσφέρει κρίσιμα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, ικανά να προσελκύσουν διεθνείς δράσεις και να δώσουν ώθηση στην επιχειρηματικότητα της περιοχής. Ο αναγνωρίσιμος συμβολισμός του ποδηλάτου αποτελεί ένα πρώτο βήμα. Απαιτείται όμως συστηματική εργασία.

Η δημόσια παρουσία μας προτού τις εθνικές εκλογές αποτελεί από μόνη της μια δήλωση: Μοναδικό στόχο και τερματικό σταθμό της συγκεκριμένης προσπάθειας αποτελεί η αυτοδιοίκηση. Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εθνικών εκλογών, μια νέα ομάδα, με επικεφαλής τον Γιάννη Γεννάδιο, θα συνεχίσει να δημιουργεί ένα συνδυασμό ώστε να ενώσει τις δημιουργικές δεξιότητες αξιόλογων ανθρώπων. Προς αυτή όμως την κατεύθυνση θα θέλαμε να σταθούμε ιδιαίτερα στον κόσμο της παραγωγής και επιχειρηματικότητας αλλά και στους νέους. Η εμπειρία δείχνει ότι οι δύο αυτές ομάδες υποεκπροσωπούνται όχι μόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και στην ποικιλότροπη συμβολή τους σε ζητήματα του Δήμου. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι άνθρωποι με ατελείωτες υποχρεώσεις δυσκολεύονται να αφιερώσουν χρόνο και ενέργεια στα λεγόμενα «κοινά». Αυτό όμως που ισχυριζόμαστε είναι ότι μια λελογισμένη θυσία σε χρόνο και ενέργεια θα αποφέρει δυσαναλόγως μεγάλα κοινωνικά κέρδη.

Εν τέλει, όσοι πιστεύουμε ότι κάτι πρέπει να αλλάξει, οφείλουμε να δράσουμε τώρα. Εντός των τειχών του Δήμου· εκτός των τειχών των κομματικών μηχανισμών.

Με τιμή

Γιάννης Γεννάδιος
Γιάννης Ντελής
Γιάννης Σβάρναςάλλα άρθρα στην κατηγορία Δήμος Καρδίτσας


07/03
2024
07/03/2024
28/12
2023
28/12/2023
07/10
2023
07/10/2023

προβολή όλων των άρθρων της κατηγορίας

στείλτε μου ένα email

επικοινωνήστε μαζί μου κάνοντας χρήσης της παρακάτω φόρμας.