🛈 Εκστρατεία οικονομικής ενίσχυσης: Η δύναμή μας είστε εσείς! - Δείτε εδώ πως μπορείτε να βοηθήσετε »

ΆρθραΔήμος ΚαρδίτσαςΆρθρο του Γιάννη Σβάρνα: Η δεινή οικονομική κατάσταση του Δήμου [...]


Άρθρο του Γιάννη Σβάρνα: Η δεινή οικονομική κατάσταση του Δήμου Καρδίτσας και η υποθήκευση του μέλλοντος


02/06/2023

Πριν λίγο καιρό απασχόλησε το Πανελλήνιο η κακή οικονομική κατάσταση του Δήμου Ηρακλείου και ασκήθηκε μεγάλη κριτική γιατί το αποθεματικό του ήταν μόνο 100.000 €. Τι να πούμε για το οικονομικό χάλι του Δήμου Καρδίτσας που το αποθεματικό του από τον Απρίλιο έχει κυριολεκτικά μηδενιστεί. Είναι μόνο 3.000 €. Κάτι που σημαίνει ότι τίποτε μη προγραμματισμένο δεν μπορεί να εκτελεστεί και να πληρωθεί.

Η Δημοτική αρχή βρήκε όμως τον τρόπο να ξοδεύει. Δίνει προφορικές εντολές εκτέλεσης εργασιών ή αγορών χωρίς καμία διαδικασία. Ούτε εγγραφή στον προϋπολογισμό της δαπάνης, ούτε απόφαση ανάθεσης. Έτσι οι μη νόμιμες δαπάνες συσσωρεύονται. Με τον τρόπο αυτό έχουμε πολλαπλές στρεβλώσεις.

Αρχικά υπάρχει καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας και σπατάλης. Δεν είναι μόνο οι αναθέσεις σε κατά τα φαινόμενα «ημέτερους», είναι ότι δεν υπάρχει απόφαση για να αναρτηθεί στh “Διαύγεια” ώστε να μαθαίνουν οι ενδιαφερόμενοι για τον χορό των αναθέσεων και των «εκλεκτών» του δημάρχου. Υπάρχει σπατάλη γιατί ο ανάδοχος χρεώνει παραπάνω αφού ξέρει ότι θα αργήσει να πληρωθεί και αυτό θα γίνει μετά από δικαστική απόφαση τη δαπάνη της οποίας συνυπολογίζει στο κόστος. Φυσικά αυτό δεν νοιάζει τον δήμαρχο αφού δεν πληρώνει ο ίδιος αλλά οι δημότες.

Στη συνέχεια υποθηκεύεται το οικονομικό μέλλον του Δήμου. Όταν βγουν οι δικαστικές αποφάσεις, τις οποίες τρενάρουν για μετά τις δημοτικές εκλογές, ο Δήμος θα βρεθεί σε οικονομικό αδιέξοδο. Δεν θα μπορεί να κάνει στοιχειώδεις απαραίτητες δαπάνες εξ αιτίας της έλλειψης χρημάτων και το κυριότερο δεν θα μπορούν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.

Αλήθεια κ δήμαρχε, τι χρωστάνε οι εργαζόμενοι να μείνουν απλήρωτοι; Επίσης γιατί ο νέος δήμαρχος θα πρέπει να τρέχει και να μην φτάνει για τις δικές σας αδιαφανείς σπατάλες;

Ζητάμε εδώ και τώρα να δημοσιεύσετε τον πλήρη κατάλογο των τιμολογίων που έχουν κατατεθεί στο Δήμο και δεν πληρώνονται ως μη νόμιμες δαπάνες.
Να απαντήσει ο δήμαρχος για κάθε μία χωριστά γιατί προέβη σε αυτή τη μη νόμιμη δαπάνη.

Η πολιτεία οφείλει να λάβει μέτρα. Οι «μη νόμιμες δαπάνες» της δημοτικής αρχής να καταλογίζονται στον εντολέα και όχι στην πλάτη των δημοτών και μάλιστα προσαυξημένες διπλά. Και αυτό αφενός γιατί υπάρχει αρχική μεγαλύτερη χρέωση και αφετέρου γιατί οι δικαστικές αποφάσεις προβλέπουν πληρωμή νόμιμων τόκων και δικαστικών εξόδων.

Γιάννης Σβάρνας

Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Καρδίτσαςάλλα άρθρα στην κατηγορία Δήμος Καρδίτσας


07/10
2023
07/10/2023
05/10
2023
05/10/2023
05/10
2023
05/10/2023

προβολή όλων των άρθρων της κατηγορίας

στείλτε μου ένα email

επικοινωνήστε μαζί μου κάνοντας χρήσης της παρακάτω φόρμας.