🛈 Εκστρατεία οικονομικής ενίσχυσης: Η δύναμή μας είστε εσείς! - Δείτε εδώ πως μπορείτε να βοηθήσετε »

ΆρθραΔήμος ΚαρδίτσαςΠερί ανεξαρτησίας (το ανάγνωσμα)


Περί ανεξαρτησίας (το ανάγνωσμα)


14/07/2023

Είναι αλήθεια ότι η επίκληση του ανεξάρτητου χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών σχημάτων προκαλεί κάποια αμηχανία στις τοπικές κοινωνίες όπου η πολιτική ταυτότητα του καθένα από εμάς είναι γνωστή. Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά του Συνδυασμού μας που μας επιτρέπουν έναν τέτοιο αυτοπροσδιορισμό;

1. Ανεξαρτησία δε σημαίνει ασφαλώς ότι τα στελέχη του Συνδυασμού οφείλουν να στερούνται πολιτικής τοποθέτησης. Αντιθέτως, τα στελέχη της «Συνεργασίας Ευθύνης» διαθέτουν πολιτικές απόψεις, οι οποίες όμως δεν επιφέρουν καμία δέσμευση για την πορεία του Συνδυασμού μας. Ανεξαρτησία σημαίνει με απλά λόγια η δυνατότητα του Συνδυασμού να συναποφασίζει τις πολιτικές του με σύσκεψη των μελών του ώστε αυτές να μην επιβάλλονται από φορείς εκτός του Συνδυασμού.

2. Ανεξάρτητος είναι ο Συνδυασμός ο οποίος φιλοδοξεί να αποτελείται από ικανούς, αποτελεσματικούς, συγκροτημένους, πρακτικούς ανθρώπους από όλους τους πολιτικούς και επαγγελματικούς χώρους. Αυτό που μας συνδέει στη «Συνεργασία Ευθύνης» είναι οι πολιτικές που σχετίζονται με την πορεία και την προοπτική του τόπου.

3. Ανεξάρτητος είναι ο Συνδυασμός που αναγνωρίζει ότι οι τοπικές κοινωνίες είναι εκ των πραγμάτων πιο μπροστά από την πολιτική. Και σήμερα απαιτούνται υπερβάσεις.

4. Ανεξάρτητος είναι ο Συνδυασμός που διέπεται οριζόντια από μια απαράβατη αρχή: Ο ρόλος του δημάρχου δεν είναι δυνατό να περιορίζεται στον διαιτητή μικρών ή μεγάλων συμφερόντων. Αυτό δηλαδή που συμβαίνει στον δήμο μας και πρέπει να σταματήσει εδώ.

5. Και τέλος, ανεξάρτητος είναι ο συνδυασμός του οποίου ο επικεφαλής δε λειτουργεί ως υπερασπιστής ενός κόμματος αλλά ως ένας αξιόπιστος συνομιλητής των θεσμών και των φορέων ώστε με δυναμισμό να προωθεί τα ζητήματα του τόπου. Και για να συμβεί αυτό ο επικεφαλής -στο όνομα της ανεξαρτησίας- δεν απομονώνεται και δε θεωρεί απαγορευτικό το να συνδιαλέγεται με την κεντρική πολιτική σκηνή και τα κόμματα. Αντιθέτως, πραγματοποιεί διάλογο με όρους ισοτιμίας. Και σε ότι με αφορά, η αντιμετώπιση των πολιτικών κομμάτων με όρους ισοτιμίας και σεβασμού δεν είναι κάτι που προσπαθώ να πετύχω· αποτελεί για εμένα στάση ζωής και βίωμα που σφυρηλατήθηκε μέσα στον αυτοδιοικητικό χωροχρόνο.άλλα άρθρα στην κατηγορία Δήμος Καρδίτσας


07/10
2023
07/10/2023
05/10
2023
05/10/2023
05/10
2023
05/10/2023

προβολή όλων των άρθρων της κατηγορίας

στείλτε μου ένα email

επικοινωνήστε μαζί μου κάνοντας χρήσης της παρακάτω φόρμας.