🛈 Εκστρατεία οικονομικής ενίσχυσης: Η δύναμή μας είστε εσείς! - Δείτε εδώ πως μπορείτε να βοηθήσετε »

ΆρθραΔήμος ΚαρδίτσαςΠροτάσεις του συνδυασμού «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ – Η Καρδίτσα μπροστά!»


Προτάσεις του συνδυασμού «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ – Η Καρδίτσα μπροστά!»


16/08/2023

Αστικός ιστός

Επειδή εκτός από τις εκατοντάδες απευθείας αναθέσεις, τις ατιμολόγητες δαπάνες, την αδιαφάνεια και την εγκατάλειψη της ποιότητας ζωής στον Δήμο μας υπάρχει και άλλος δρόμος, θεωρούμε σκόπιμη την παρουσίαση ορισμένων δεσμεύσεων.

Στις μακροπρόθεσμες, οι οποίες απαιτούν ένταξη σε προγράμματα συγκαταλέγεται αρχικά η ανάπλαση της περιοχής στο τέρμα Τρικάλων και των φοιτητικών εστιών. Η σημερινή κατάσταση δε προσομοιάζει καν σε ένα υποφερτό αστικό περιβάλλον. Απαιτείται ανάπλαση της περιοχής που περιβάλλει τις φοιτητικές εστίες και ένα πρόγραμμα πολλαπλής ενοποίησης της περιοχής με το κέντρο της πόλης. Εκτός από ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων είναι δυνατό να σχεδιαστεί η ανάπτυξη εναλλακτικών μέσων ήπιας μεταφοράς, όπως είναι τα ποδήλατα αλλά και τα ηλεκτρικά ποδήλατα.

Δεύτερο άξονα θα αποτελέσει η δημοτική αγορά. Χωρίς να γνωρίζουμε το εάν η υφιστάμενη άθλια κατάσταση οφείλεται σε αδιαφορία ή σε αγνή ανικανότητα αξιοποίησης κοινοτικών κονδυλίων και προσαρμογής σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό περιβάλλον, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι η εικόνα εγκατάλειψης θα αντικατασταθεί από μια ζωντανή κυψέλη επιχειρηματικότητας. Με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων είναι δυνατό να επιτευχθεί η ίδρυση κόμβου επιχειρηματικότητας και καινοτομίας (innovation hub). Δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική, έχει συμβεί σε πολλές πόλεις με επιτυχία. Η ίδρυση ενός τέτοιου κόμβου ενθαρρύνει την τοπική ανάπτυξη, διαμορφώνει την παραγωγική ταυτότητα του τόπου και υποστηρίζει τις τοπικές επιχειρήσεις με την εκπαίδευση, για παράδειγμα, των στελεχών τους.

Επαναφορά των κοινοτήτων σε τροχιά ανάπτυξης

Εδώ υπάρχουν τρεις ενέργειες που μπορεί να αποτελέσουν μια καλή αρχή:

1. Απόδοση του συνολικού ποσού της ΣΑΤΑ στα χωριά, όπως τη δικαιούνται αλλά την έχουν στερηθεί από τη σημερινή διοίκηση.

2. Δημιουργία άτυπου διευρυμένου Τοπικού Συμβουλίου σε κάθε χωριό, στο οποίο να συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των φορέων του χωριού (Πολιτιστικού Συλλόγου, Αθλητικού Συλλόγου, Εκκλησιαστικού Συμβουλίου κ.ά.). Το μέλλον του χωριού και τα έργα που θα γίνουν σε αυτό δεν είναι σωστό να αποφασίζονται από τους τοπικούς συμβούλους της πλειοψηφίας. Πρέπει να είναι απότοκο ενός γόνιμου διαλόγου και να τυγχάνουν μιας ευρύτερης συναίνεσης της τοπικής κοινωνίας.

3. Αναβάθμιση των εγκαταστάσεων των γραφείων των Τοπικών Κοινοτήτων, τα οποία θα πρέπει κάποιες λίγες ημέρες του μήνα να παραμένουν ανοιχτά ώστε αναπτύσσεται η σχετική διαβούλευση.άλλα άρθρα στην κατηγορία Δήμος Καρδίτσας


07/10
2023
07/10/2023
05/10
2023
05/10/2023
05/10
2023
05/10/2023

προβολή όλων των άρθρων της κατηγορίας

στείλτε μου ένα email

επικοινωνήστε μαζί μου κάνοντας χρήσης της παρακάτω φόρμας.