Η μόνιμη επωδός της διοίκησης του Δήμου Καρδίτσας σχετικά με τα γεγονότα του Ιανού ήταν η εξής: «Δεν είναι ώρα για ευθύνες, είναι ώρα για δουλειά». Με θετική διάθεση λοιπόν αφήσαμε επί τρία χρόνια στην άκρη τις ευθύνες και περιμέναμε εναγωνίως τη «δουλειά». Επειδή όμως η φύση δεν περιμένει, η περίφημη «δουλειά» θα εξεταστεί πλέον με στοχευμένη εισαγγελική παρέμβαση έπειτα από την κακοκαιρία Daniel. Ως προς το κομμάτι που αφορά τον Δήμο Καρδίτσας η έρευνα επιχειρεί να απαντήσει στο αυτονόητο ερώτημα όλων μας: Πώς κατανεμήθηκαν τα χρήματα του Ιανού;
Ας επιχειρήσουμε λοιπόν μια απάντηση με πολιτική και όχι νομική διάσταση. Τα 2.500.000€ δαπανήθηκαν με απευθείας ανάθεση για ασφαλτοστρώσεις δρόμων εντός του αστικού ιστού, έργο που σχετίζεται με υποδομές και όχι με αντιπλημμυρική προστασία. Ακόμα και εάν επιθυμούσαμε αποκαταστάσεις αντί αντιπλημμυρικών έργων, θα έπρεπε αυτές να δημοπρατηθούν ώστε να αξιοποιηθεί περαιτέρω η έκπτωση.
Επιπλέον, ποσό ύψους 3.800.000€ δημοπρατήθηκε για ανακατασκευή πεζοδρομίων. Περιττό να αναφέρουμε ότι αμφισβητούμε τη δυνατότητα των πεζοδρομίων να αποτρέψουν νέα πλημμυρικά φαινόμενα. Τέλος, ένα ποσό της τάξεως του ενός εκατομμυρίου χορηγήθηκε για κάλυψη λειτουργικών δαπανών και αναλώσιμων που κρίθηκαν ως σχετιζόμενα με τον Ιανό. Το έλλειμμα των έργων προληπτικού χαρακτήρα τείνει περίπου στα 7,5 εκατ. ευρώ.
Εδώ ανακύπτει το σύνηθες πρόβλημα του ελέγχου των δαπανών. Η κυβέρνηση περιορίζεται σε έλεγχο νομιμότητας, αδυνατώντας να ελέγξει την σκοπιμότητα των αποφάσεων του δήμου. Οι δαπάνες κρίθηκαν νόμιμες, ασχέτως εάν αμφισβητείται η σκοπιμότητά τους. Ως «Συνεργασία Ευθύνης» προτείνουμε ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως είναι αυτές των θεομηνιών, η κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίζει τη διοχέτευση των χρημάτων αποκλειστικά για τους σκοπούς που ονοματίζει. Για ζητήματα πολιτικής προστασίας η πολιτεία οφείλει να προασπίζεται τον χαρακτήρα των έργων ακόμα και αν ως στελέχη της αυτοδιοίκησης το εκλάβουμε ως περιστολή της διοικητικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ.
Παρατηρώντας η κυβέρνηση ότι η διοίκηση του δήμου Καρδίτσας, θεωρώντας ότι Ιανός συμβαίνει μία φορά στα εκατό χρόνια, επέλεξε το ρίσκο βελτίωσης των υποδομών ώστε να γίνει αρεστή στο εκλογικό σώμα, αποφασίζει μάλλον την ανάθεση της αντιπλημμυρικής προστασίας σε κεντρικό φορέα. Προφανώς έχει ένα δίκιο. Εάν με τα ανωτέρω χρήματα γίνονταν αποκαταστάσεις, διανοίξεις τάφρων, κατασκευή τεχνικών έργων απορροής και αναχωμάτων σε κάθε περιοχή του δήμου, τα δυσάρεστα φαινόμενα θα είχαν περιοριστεί. Σε μεγαλύτερη κλίμακα, οι ευεργετικές επιπτώσεις του φράγματος Σμοκόβου δείχνουν ότι μπορούμε να παρέμβουμε. Περιφέρεια και κυβέρνηση οφείλουν να προχωρήσουν τα φράγματα Μουζακίου και Ενιπέα. Απαιτείται όμως και η ισχυρή βούληση των τοπικών κοινωνιών όπως θα εκφραστεί μέσω των νέων θεσσαλικών δημοτικών αρχών.
Αυτό που μπορούμε να εγγυηθούμε είναι ότι σε περίπτωση που αναλάβουμε τη διοίκηση του δήμου, η νέα χρηματοδότηση, στον βαθμό που θα υπάρξει, θα πιάσει τόπο. Κάθε ευρώ θα διατεθεί για τον σκοπό τον οποίο αποδίδεται από την πολιτεία καθώς δεν αντέχουμε ως κοινωνία να συνεχίσουμε να δαπανούμε τους πόρους της αντιπλημμυρικής προστασίας σε έργα υποδομής ώστε να δικαιολογούμε τις απευθείας αναθέσεις. Αυτό πρέπει να σταματήσει, όχι υπό το βάρος της εισαγγελικής παρέμβασης, αλλά της ίδιας της κοινωνίας. Επιπροσθέτως δεσμευόμαστε ότι όλα τα έργα θα υλοποιούνται με διαφάνεια και ανοιχτές διαδικασίες.
Γιάννης Γεννάδιος
Υπ. διδάκτορας ΑΠΘ
Υποψήφιος δήμαρχος Καρδίτσας
επικοινωνήστε μαζί μου κάνοντας χρήσης της παρακάτω φόρμας.