ΆρθραΔήμος ΚαρδίτσαςΟ χαρακτήρας των αντιπλημμυρικών έργων του Δήμου Καρδίτσας


Ο χαρακτήρας των αντιπλημμυρικών έργων του Δήμου Καρδίτσας


26/09/2023

Η μόνιμη επωδός της διοίκησης του Δήμου Καρδίτσας σχετικά με τα γεγονότα του Ιανού ήταν η εξής: «Δεν είναι ώρα για ευθύνες, είναι ώρα για δουλειά». Αφήσαμε λοιπόν επί τρία χρόνια στην άκρη τις ευθύνες και περιμέναμε εναγωνίως τη «δουλειά». Επειδή όμως η φύση δεν περιμένει, η περίφημη «δουλειά» θα εξεταστεί πλέον με στοχευμένη εισαγγελική παρέμβαση έπειτα από την κακοκαιρία Daniel.

Σύμφωνα με το κείμενο της εισαγγελικής παρέμβασης θα διερευνηθούν τα εξής: Αν από τη χρηματοδότηση περίπου 12.500.000 ευρώ που έλαβε ο Δήμος Καρδίτσας για αποκατάσταση ζημιών και αντιπλημμυρικά έργα μετά τον Ιανό, το 60% διατέθηκε για έργα «βιτρίνας» και «αλλότριους σκοπούς» και μόνο τα υπόλοιπα χρήματα δόθηκαν για έργα που σχετίζονταν αποκλειστικά με τις επιπτώσεις του «Ιανού» ή την πρόληψη για ανάλογη απειλή στο μέλλον.

Ως προς το κομμάτι που αφορά στον Δήμο Καρδίτσας η έρευνα επιχειρεί να απαντήσει στο αυτονόητο ερώτημα όλων μας: Πού πήγαν τα χρήματα του Ιανού;

Ας επιχειρήσουμε λοιπόν μια απάντηση με πολιτική και όχι νομική διάσταση. Τα 2.500.000€ δαπανήθηκαν με απευθείας ανάθεση για ασφαλτοστρώσεις δρόμων εντός του αστικού ιστού, έργο που σχετίζεται με υποδομές και όχι με αντιπλημμυρική προστασία. Ακόμα και εάν επιθυμούσαμε αποκαταστάσεις αντί αντιπλημμυρικών έργων, θα έπρεπε αυτές να δημοπρατηθούν ώστε να αξιοποιηθεί περαιτέρω η έκπτωση. Ποσό ύψους 3.800.000€ δημοπρατήθηκε για ανακατασκευή πεζοδρομίων. Περιττό να αναφέρουμε ότι αμφισβητούμε τη δυνατότητα των νέων πεζοδρομίων να αποτρέψουν νέα πλημμυρικά φαινόμενα. Τέλος, ένα ποσό της τάξεως του ενός εκατομμυρίου ευρώ χορηγήθηκε για κάλυψη λειτουργικών δαπανών και αναλώσιμων που κρίθηκαν ως σχετιζόμενα με τον Ιανό.

Εδώ ανακύπτει το σύνηθες πρόβλημα του ελέγχου των δαπανών. Η κυβέρνηση περιορίζεται σε έλεγχο νομιμότητας, αδυνατώντας να ελέγξει την σκοπιμότητα των αποφάσεων του Δήμου. Ως Συνεργασία Ευθύνης προτείνουμε ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως είναι αυτές των θεομηνιών, η κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίζει την διοχέτευση των χρημάτων αποκλειστικά για τους σκοπούς που ονοματίζει. Για ζητήματα πολιτικής προστασίας η κυβέρνηση οφείλει να προασπίζεται τον χαρακτήρα των έργων και την ασφάλεια των πολιτών.

Και αυτό πρέπει να διασφαλίζεται κεντρικά επειδή στην περίπτωσή μας η διοίκηση του Δήμου, θεωρώντας ότι Ιανός συμβαίνει μία φορά στα εκατό χρόνια, επέλεξε το ρίσκο βελτίωσης των υποδομών ώστε να γίνει αρεστή στο εκλογικό σώμα. Η φύση όμως είχε άλλη άποψη. Εάν με τα ανωτέρω χρήματα γίνονταν αποκαταστάσεις, διανοίξεις τάφρων, κατασκευή τεχνικών έργων απορροής και αναχωμάτων σε κάθε περιοχή του Δήμου, τα πλημμυρικά φαινόμενα θα είχαν περιοριστεί. Οι ευεργετικές επιπτώσεις του φράγματος Σμοκόβου δείχνουν ότι μπορούμε να παρέμβουμε, αρκεί να αφήσουμε πίσω μας την κουτοπονηριά της ψηφοθηρίας ελπίζοντας τα φυσικά φαινόμενα να ξεσπάσουν στη θητεία των επόμενων.

Αυτό που μπορούμε να εγγυηθούμε είναι ότι σε περίπτωση που αναλάβουμε τη διοίκηση του Δήμου, η νέα χρηματοδότηση θα πιάσει τόπο. Κάθε ευρώ θα διατεθεί για τον σκοπό τον οποίο θα αποδοθεί από την πολιτεία, είτε υπάρξει αντίστοιχος έλεγχος είτε όχι. Δε μπορούμε άλλο να συνεχίσουμε να δαπανούμε τους πόρους της αντιπλημμυρικής προστασίας σε έργα υποδομής ώστε να δικαιολογούμε τις απευθείας αναθέσεις. Αυτό πρέπει να σταματήσει, όχι υπό το βάρος της εισαγγελικής παρέμβασης αλλά της ίδιας της κοινωνίας. Επιπροσθέτως δεσμευόμαστε ότι όλα τα έργα θα υλοποιούνται επιτέλους με διαφάνεια και ανοιχτές διαδικασίες.

Με τιμή
Γιάννης Γεννάδιος
Υπ. διδάκτορας ΑΠΘ
Υποψήφιος δήμαρχος Καρδίτσαςάλλα άρθρα στην κατηγορία Δήμος Καρδίτσας


07/03
2024
07/03/2024
28/12
2023
28/12/2023
07/10
2023
07/10/2023

προβολή όλων των άρθρων της κατηγορίας

στείλτε μου ένα email

επικοινωνήστε μαζί μου κάνοντας χρήσης της παρακάτω φόρμας.