ΆρθραΔήμος ΚαρδίτσαςΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011: Η ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ [...]


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011: Η ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ


10/03/2013

Πριν από δυο εβδομάδες κατέκρινα με άρθρο μου την επιλογή του δημάρχου να επιβάλει στη ΔΗΚΕΚ ως λογιστή-εξωτερικό συνεργάτη τον κουμπάρο του. Μερικοί φίλοι του δημάρχου αντέτειναν ότι το κριτήριο επιλογής δεν παίζει κανένα ρόλο, επομένως ο δήμαρχος καλώς προσέλαβε τον κουμπάρο του.

Εκτός από την αυτονόητη έλλειψη κριτηρίων που συνεπάγεται η επιλογή των κολλητών σε εργασίες που αμείβονται από τους φορολογούμενους και η οποία χαρακτηρίζει μόνο μπανανίες και όχι κράτη του δυτικού πολιτισμένου κόσμου στον οποίο φιλοδοξούμε να ανήκουμε, ο ισχυρισμός του τύπου «τι πειράζει που είναι κουμπάρος;» κατέρρευσε πολύ-πολύ γρήγορα.

Αρχικά διαπίστωσα ότι η έλλειψη διαγωνισμού για τη διαδικασία αυτή είχε ως αποτέλεσμα την υπερκοστολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Μετά τη δημοσίευση της κατάστασης εκ μέρους μου, αρκετοί λογιστές της πόλης μου είπανε ότι θα παρείχανε άνετα τις ίδιες υπηρεσίες με το μισό κόστος! Με διαβεβαίωσαν ότι εάν υπήρχε μειοδοτικός διαγωνισμός για τη θέση του εξωτερικού συνεργάτη της ΔΗΚΕΚ θα κατέθεταν προσφορά για τα μισά χρήματα από αυτά που σήμερα δαπανά ο δήμος για τις ίδιες υπηρεσίες!

Πέρα από την προφανέστατη διασπάθιση λοιπόν, σύντομα προέκυψε ένα πρόβλημα ακόμη σημαντικότερο. Την Τρίτη έχουμε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία θα συζητήσουμε τον ισολογισμό και απολογισμό του 2011.

Στα χέρια μου έχω αυτή τη στιγμή την έκθεση των ορκωτών λογιστών, την Αναλυτική Έκθεση Ελέγχου Χρήσεως 2011 του Δήμου Καρδίτσας. Στη σελίδα 12 υπάρχουν ορισμένες παρατηρήσεις για τη ΔΗΚΕΚ που δεν είναι καθόλου κολακευτικές: «Για τη νέα κοινωφελή επιχείρηση στην οποία συνενώθηκε η ΔΗΚΕΚ δεν τέθηκαν υπόψη μας οικονομικές καταστάσεις για την 31/12/2011 προς διακρίβωση της δυνατότητάς της να εξοφλήσει τα οφειλόμενα. Για την ως άνω απαίτηση από τη ΔΗΚΕΚ στείλαμε επιστολή για επιβεβαίωση του υπολοίπου πλην όμως, μέχρι την ημερομηνία συντάξεως της παρούσας έκθεσης, δε λάβαμε απάντηση».

Ο εξωτερικός λογιστής της ΔΗΚΕΚ αρνήθηκε λοιπόν να δώσει πληροφορίες για τη λειτουργία της Επιχείρησης! Επικαλέστηκε μάλιστα βλάβη του ηλεκτρονικού υπολογιστή! Τα ερωτήματα προκύπτουν ως αυτονόητα:

• Γιατί δεν δόθηκαν οι πληροφορίες στον ελεγκτή;

• Είναι δυνατόν να μην έχουμε εικόνα για την οικονομική κατάσταση επιχειρήσεων που συμμετέχει αποκλειστικά ο Δήμος;

• Η άρνηση απάντησης σημαίνει διάθεση για απόκρυψη στοιχείων ή αδυναμία χορήγησης;

Τώρα, θα πρέπει ο κ. Παπαλός να καλέσει τον λογιστή για να του ζητήσει εξηγήσεις για την πρωτοφανή προσπάθεια εγκαθίδρυσης κράτους αδιαφάνειας που έχει επιβάλει. Πώς όμως θα γίνει αυτό όταν ο λογιστής είναι κουμπάρος του;

Ο τρόπος επιλογής των ανθρώπων που αμείβονται με οποιαδήποτε σχέση από το δημόσιο αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της μεταπολίτευσης. Οδήγησε σε αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση και διασπάθιση του χρήματος σε παροχή υπηρεσιών, προμήθειες και εργολαβίες αμφίβολης ποιότητας ή τουλάχιστον κατώτερης ποιότητας από αυτή που υπαγόρευε το κόστος.

Κάποιοι επιθυμούνε ακόμη και σήμερα τη συνέχιση των πρακτικών αυτών προς το συμφέρον τους. Δυσάρεστο από μόνο του. Το πλέον όμως δυσάρεστο είναι ότι βρίσκουνε ανθρώπους πρόθυμους όχι να τις αποδεχτούνε αλλά να τις υποστηρίξουνε. Αυτό το τελευταίο δε μπορώ να το καταλάβω!

10/03/2013άλλα άρθρα στην κατηγορία Δήμος Καρδίτσας


27/04
2019
27/04/2019
25/04
2019
25/04/2019
23/04
2019
23/04/2019

προβολή όλων των άρθρων της κατηγορίας

στείλτε μου ένα email

επικοινωνήστε μαζί μου κάνοντας χρήσης της παρακάτω φόρμας.