ΆρθραΔήμος ΚαρδίτσαςΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΚ ΜΕ ΜΟΝΙΜΗ ΑΥΞΗΣΗ


Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΚ ΜΕ ΜΟΝΙΜΗ ΑΥΞΗΣΗ


30/03/2013

Με βάση το ν. 1069/80 επιβλήθηκε ειδικό τέλος 80% επί της αξίας του καταναλισκόμενου νερού το οποίο προοριζότανε αποκλειστικώς για τη μελέτη, κατασκευή και επέκταση της ύδρευσης και αποχέτευσης ή την εξόφληση έργων και πληρωμή τοκοχρεολυσίων δανείων. Το τέλος είχε δεκαετή διάρκεια και ανανεώθηκε από τη Βουλή για τις επόμενες δυο δεκαετίες.

Επιβάλλεται επίσης σε περίπτωση επέκτασης της επιχείρησης, πράγμα που έγινε το 2004 και θα ισχύει σύμφωνα με τη διοίκηση ως το 2014, αν και διατηρώ αμφιβολίες για αυτή την ερμηνεία. Εφόσον η πολιτεία δεν ανανέωσε το ειδικό αυτό τέλος το 2010 για τέταρτη δεκαετία πιστεύω ότι εκεί πρέπει να πάψει η ισχύς του. Τέλος πάντων, η σημερινή διοίκηση πιστεύει ότι ισχύει μέχρι το 2014.

Παρά όμως αυτή τη θεώρησή της, εχθές έφερε ως θέμα την κατάργηση του ειδικού τέλους και την αντικατάσταση του από ισόποση αύξηση στην τιμή του νερού. Μας ζητούσε δηλαδή να ψηφίσουμε αύξηση στην τιμή του νερού της τάξεως του 80%!

Εδώ όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας ανακύπτουν ερωτήματα:

1. Εφόσον το ειδικό τέλος ισχύει μέχρι το 2014, γιατί να το καταργήσουμε εμείς, πράγμα που είναι και παράτυπο καθώς το τέλος επιβάλλεται υποχρεωτικά;
2. Μήπως εάν ψηφίσουμε αύξηση της τάξης του 80% στην τιμή του νερού έρθει η πολιτεία και επιβάλλει και άλλο ένα ειδικό τέλος;

Η παράταξη του κ. Παπαλού αριθμεί 20 συμβούλους. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήτανε 12-12 και με την ψήφο του εκτελούντος χρέη προέδρου Γιάννη Ντελλή ο οποίος φυσικά καταψήφισε την υπέρογκη αύξηση, η απόφαση απορρίφθηκε. Δυο σύμβουλοι της πλειοψηφίας ψήφισαν λευκό και έξι απουσίαζαν.

Κατά τη γνώμη μου το συμβούλιο έπραξε ορθώς επειδή εάν η διοίκηση έχει δίκιο για την ισχύ του τέλους δεν είχαμε κανένα λόγο δυο χρόνια προτού τη λήξη του τέλους να το αντικαταστήσουμε με μια μόνιμη αύξηση.

Τα γράφω όμως όλα αυτά για να διευκρινίσω ότι όσοι ψηφίσαμε αρνητικά όχι μόνο δεν παραγνωρίζουμε το έργο της ΔΕΥΑΚ αλλά αναγνωρίζουμε την προσπάθειά της να επεκτείνει εδώ και 30 χρόνια τα δίκτυα καθημερινά. Η ΔΕΥΑΚ ανταποκρίνεται στις συνεχείς διευρύνσεις του δήμου, πράγμα καθόλου εύκολο.

Η διοίκηση δεν είχε ξεκαθαρίσει τη βούλησή της καθώς εάν ήθελε πράγματι να επιβάλλει την αύξηση θα φρόντιζε να αξιοποιήσει τη μεγάλη πλειοψηφία που της δίνει ο νομοθέτης (20 σύμβουλοι έναντι 13 των τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης).

Θα έπρεπε λοιπόν να πείσει αρχικά τους συμβούλους της πλειοψηφίας για το δίκαιο του αιτήματός της και έπειτα όλους τους υπόλοιπους!

29/03/2013άλλα άρθρα στην κατηγορία Δήμος Καρδίτσας


27/04
2019
27/04/2019
25/04
2019
25/04/2019
23/04
2019
23/04/2019

προβολή όλων των άρθρων της κατηγορίας

στείλτε μου ένα email

επικοινωνήστε μαζί μου κάνοντας χρήσης της παρακάτω φόρμας.