ΆρθραΕκπαιδευτικάΈκτη εκδήλωση των Φυσικών Επιστημών στην Καρδίτσα


Έκτη εκδήλωση των Φυσικών Επιστημών στην Καρδίτσα


23/04/2013

Σήμερα, ημέρα Τρίτη 23 Απριλίου 2013, στο αίθριο της Δημοτικής Αγοράς της Καρδίτσας πραγματοποιήθηκε η έκτη εκδήλωση των Φυσικών Επιστημών. Πρόκειται για μια παρουσίαση πειραμάτων στην οποία συμμετέχουνε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια του Νομού μας, καθώς και τα τμήματα των ΤΕΙ. Η φήμη της εκδήλωσης έχει πλέον λάβει πανελλήνιες διαστάσεις.

Ως Γυμνάσιο Λεονταρίου συμμετείχαμε δυναμικά με την παρουσίαση τεσσάρων πειραμάτων και είκοσι μαθητών!

Τα παιδιά προσήλθαν νωρίς στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς, έτσι νωρίς-νωρίς οργανωθήκαμε και προλάβαμε να απολαύσουμε τον καφέ μας.
Τα πειράματα ξεκίνησαν στις δώδεκα το μεσημέρι. Παρουσιάσαμε δύο πειράματα που βασίζονται σε μια αντίδραση απλής αντικατάστασης. Ο ψευδάργυρος (Zn) καθώς αντιδρά με το υδροχλωρικό οξύ παράγει υδρογόνο.

Αρχικά συλλέξαμε το υδρογόνο σε αφρό τον οποίο αναφλέξαμε. Το αποτέλεσμα εντυπωσίασε τα μικρά παιδιά που είχανε συγκεντρωθεί στον πάγκο του σχολείου μας. Όταν όμως συλλέξαμε το υδρογόνο της αντίδρασης σε τρία μπαλόνια στα οποία πλησιάσαμε γυμνή φλόγα, η ανάφλεξη και ο κρότος κέρδισαν το ενδιαφέρον πολλών παρευρισκομένων.
Στο τρίτο πείραμα δείξαμε την αντίδραση εξουδετέρωσης χρησιμοποιώντας τον δείκτη φαινολοφθαλείνη. Τέσσερα διαλύματα, δυο όξινα και δυο βασικά καθώς και η συμπεριφορά του δείκτη ήτανε αρκετά για να δώσουνε ωραίες αλλαγές χρωμάτων.

Στο τέταρτο και απλούστερο πείραμα που ουσιαστικά αποτέλεσε μια παρουσίαση για προβληματισμό, αφήσαμε κουτάκια αναψυκτικών των 330mL σε μια λεκάνη με νερό με σκοπό να διαπιστώσουμε την περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα. Τα πιο «αθώα» επέπλευσαν, τα «ένοχα» όμως πήγανε απευθείας στον πάτο!άλλα άρθρα στην κατηγορία Εκπαιδευτικά


21/07
2022
21/07/2022
08/06
2022
08/06/2022
27/03
2020
27/03/2020

προβολή όλων των άρθρων της κατηγορίας

στείλτε μου ένα email

επικοινωνήστε μαζί μου κάνοντας χρήσης της παρακάτω φόρμας.