ΆρθραΔήμος ΚαρδίτσαςΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΠΝΠ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΤ: Περιμένοντας [...]


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΠΝΠ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΤ: Περιμένοντας το ψήφισμα…


23/06/2013

Το μεσημέρι της Τετάρτη της 12ης Ιουνίου, έπειτα από πρωτοβουλία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, το δημοτικό συμβούλιο της Καρδίτσας συνεδρίασε με θέμα την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία τίθενται σε κίνδυνο πολλά Νομικά Πρόσωπα εκτός βεβαίως της ΕΡΤ.

Οι πολίτες που στηρίζουμε το εθνικό μας δίκτυο αλλά και οι εργαζόμενοι σε αυτό μάλλον δε θα ένιωθαν συγκινημένοι από τις τοποθετήσεις των συμβούλων της πλειοψηφίας. Η ευαισθησία δεν ξεχείλιζε κιόλας. Όσο και να προσπαθούσα να πάρω απάντηση για το απρόβλεπτο και τον κατεπείγοντα χαρακτήρα της ΠΝΠ ώστε να αιτιολογηθεί η παράκαμψη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και η νομοθέτηση από το γραφείο του πρωθυπουργού, απάντηση δεν έλαβα. Αφού πολλοί σύμβουλοι της διοίκησης ξεσπάθωσαν εναντίον της ΕΡΤ, το προεδρείο δεσμεύτηκε τελικά για ένα χλιαρό ψήφισμα, το οποίο δεν τολμούσε να καταδικάσει την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική αλλά εξέφραζε γενικά και αόριστα τη συμπαράσταση στους εργαζομένους της ΕΡΤ.

Ως παράταξη δε συμφωνήσαμε. Το ψήφισμα που προτάθηκε από τη διοίκηση ήταν ανούσιο. Οι πολιτικές θέσεις που οφείλαμε να παρουσιάσουμε ως ΔΣ υποκαταστάθηκαν από τις ευχές του κ. Παπαλού. Τα ίδια ακριβώς που συνέβησαν και με την υπόθεση του ΤΕΙ. Οι ευχές της διοίκησης του δήμου δεν απέδωσαν. Στην πολιτική συνήθως απαιτούνται πολιτικές και όχι δεήσεις. Δεχτήκαμε να υπογράψουμε το κείμενο της διοίκησης με την προσθήκη μιας παραγράφου με την οξεία κριτική μας προς όλα αυτά τα οποία αφορούν άμεσα και την Αυτοδιοίκηση. Μείναμε εκεί αναμένοντας το ψήφισμα με την προσθήκη μας. Στη χειρότερη περίπτωση θα εκδιδόταν το αρχικό ψήφισμα εφόσον η διοίκηση έχει την πλειοψηφία να «περάσει» τη δική της πρόταση.

Τζίφος! Ψήφισμα ο Δήμος Καρδίτσας δεν εξέδωσε ποτέ. Για μια ακόμη φορά νιώσαμε τον εμπαιγμό της διοίκησης, η οποία επιδεικνύει αδυναμία όχι σχεδιασμού και υλοποίησης έργου αλλά έκδοσης ενός ψηφίσματος. Έχουμε πλέον το δικαίωμα να συμπεράνουμε τις αιτίες της απαράδεκτης συμπεριφοράς της διοίκησης; Ασφαλώς ναι. Όχι επειδή αποτελούμε ένα από τα υποκείμενα του εμπαιγμού της διοίκησης αλλά επειδή την ΠΝΠ οι δημότες μας, ακόμη και αυτοί που για την ΕΡΤ δεν ενδιαφέρονται, θα τη βρούνε μπροστά τους με πολλούς και δυσάρεστους τρόπους. Η ΕΡΤ είναι μόνο η αρχή.

Παράλληλα με την ΠΝΠ στην οποία στηρίχθηκε και η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ ανοίγει ο δρόμος και για άλλες καταργήσεις φορέων και απολύσεις, με τα Νομικά Πρόσωπα και τις επιχειρήσεις των δήμων να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Υπενθυμίζεται πως βάσει της ΠΝΠ δίνεται δυνατότητα μαζικών απολύσεων στα ΝΠΔΔ, τα ΝΠΙΔ και τις δημόσιες επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από το κράτος, όπως και τις θυγατρικές εταιρείες των επίμαχων φορέων. Κατά συνέπεια στο εξής θα ανήκει αποκλειστικά στη διακριτική ευχέρεια των συναρμοδίων υπουργών η απόφαση για την κατάργηση ή τη συγχώνευση των οργανισμών που εποπτεύουν. Προγράμματα όπως το Βοήθεια στο Σπίτι ή τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) μπορεί στο άμεσο μέλλον να καταργηθούνε στη βάση μιας κυβερνητικής πρακτικής την οποία η διοίκηση του Δήμου Καρδίτσας και ο κ. Παπαλός δε βρήκανε τη δύναμη όχι να καταδικάσουν αλλά ούτε να αποδοκιμάσουν έστω και πλαγίως. Βέβαια όταν η ΠΝΠ εφαρμοστεί, η διοίκηση θα επιδοθεί σε κατόπιν εορτής λεονταρισμούς παρόμοιους με αυτούς της υπόθεσης των ΤΕΙ. Το αποτέλεσμα δυστυχώς το γνωρίζουμε.

Εάν επρόκειτο μόνο για την ΕΡΤ, το σημείωμα αυτό που αφορά στη (μη) λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου δε θα είχε λόγο ύπαρξης. Μια ακόμη ασυνέπεια της διοίκησης. Εντάξει, συνηθισμένοι είμαστε πλέον. Εδώ όμως πρόκειται για το μέλλον όχι στενά των Δήμων αλλά των πολιτών που ωφελούνται από τα σπουδαιότερα προγράμματα των Δήμων. Έχει να κάνει με τους συνδημότες μας. Έχει να κάνει με τους ηλικιωμένους συγγενείς μας και τα παιδιά μας.

Ο δήμαρχος δεν προτίθεται να εναντιωθεί σε καμία πτυχή της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Δε σκοπεύει να θέσει σε κίνδυνο το δεδομένο μέχρι σήμερα χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας για ένα παλιοψήφισμα. Εξάλλου τα γραπτά μένουν. Είμαστε τώρα για να τα χρησιμοποιούν οι εσωκομματικοί αντίπαλοι; Δε βρήκε τη δύναμη να καταδικάσει εγγράφως και επισήμως μια ενέργεια που παρακάμπτοντας της Βουλή ανοίγει το δρόμο της κατάργησης των κοινωνικών δομών των Δήμων. Ο κομματικός μικρόκοσμος υπερίσχυσε. Ως συνήθως. Αυτή εξάλλου ήταν και η μοναδική πρακτική της Αυτοδιοίκησης τα τελευταία πολλά-πολλά χρόνια. Φτάσαμε να τη θεωρούμε μάλιστα φυσιολογική. Πρώτα έπρεπε να ικανοποιηθεί το κόμμα, έπειτα το στενό κομματικό ακροατήριο ώστε να υπάρχει ένα διασφαλισμένο σώμα ψηφοφόρων και έπειτα έπρεπε να παραχθούν πολιτικές υπέρ των δημοτών. Φοβερή ιεράρχηση. Για αυτό και προκόψαμε.

24/6/2013άλλα άρθρα στην κατηγορία Δήμος Καρδίτσας


27/04
2019
27/04/2019
25/04
2019
25/04/2019
23/04
2019
23/04/2019

προβολή όλων των άρθρων της κατηγορίας

στείλτε μου ένα email

επικοινωνήστε μαζί μου κάνοντας χρήσης της παρακάτω φόρμας.