ΆρθραΔήμος ΚαρδίτσαςΗ πρόκληση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την Καρδίτσα παραμένει [...]


Η πρόκληση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την Καρδίτσα παραμένει ανοιχτή


01/12/2013

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας την Τετάρτης που πέρασε (26/11) χαρακτηρίστηκε από μια πρωτόγνωρη συμμετοχή συνδημοτών και φορέων, ικανή να μας οδηγήσει σε μια σειρά πολύτιμων συμπερασμάτων για την αντιμετώπιση της διαχείρισης του αιολικού δυναμικού του Νομού μας.

Αρχικά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στη διοίκηση τη δημοκρατικότητα της αποδοχής του αιτήματος αναβολής που συνολικά ως αντιπολίτευση ζητήσαμε σε προηγούμενη συνεδρίαση ώστε να ενημερωθούμε επαρκώς. Οι έξι ημέρες μεταξύ των δυο συνεδριάσεων αποδείχτηκαν αρκετές ώστε όχι μόνο οι σύμβουλοι να προετοιμαστούμε αλλά να επιτευχθεί η σχετική ώσμωση στην κοινωνία.

Η αρνητική απόφαση που λάβαμε επί της προτάσεως δημιουργίας τριών αιολικών πάρκων στα Άγραφα είναι πλέον γνωστή. Η αποσαφήνιση όμως του πνεύματος της ψηφοφορίας κρίνεται εντελώς απαραίτητη εφόσον όταν κάποιος καλείται να γνωμοδοτήσει σχετικά με την προώθηση παρόμοιων δράσεων και αποφαίνεται αρνητικά, οφείλει να εξηγήσει τη στάση του ώστε να μη θεωρηθεί πολέμιος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η αλήθεια είναι ότι δεν κληθήκαμε να ψηφίσουμε επί της αρχής, εκεί εξάλλου το ναι θα ήταν εύκολο. Κληθήκαμε να γνωματεύσουμε επί συγκεκριμένης προμελέτης η οποία εκτός των πολλαπλών αδυναμιών της συγκέντρωνε χαρακτηριστικά τα οποία οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν εγκαταλείψει οριστικά. Κληθήκαμε να γνωμοδοτήσουμε υπέρ ή κατά μιας δράσης που ενώ θα έπρεπε να φέρει τη σφραγίδα της συμβατότητας με το φυσικό περιβάλλον, εμφάνισε ένα μέγεθος παράταιρο, ικανό να προκαλέσει την οριστική του υποβάθμιση, χωρίς μάλιστα να δεσμεύεται ούτε για την αποκατάσταση ούτε για τα αντισταθμιστικά οφέλη. Σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες έχει πλέον υιοθετηθεί η λογική των διάσπαρτων και ήπιων παρεμβάσεων για την παραγωγή του ρεύματος. Οι ανεμογεννήτριες βρίσκονται σε εδάφη που απαιτούν μικρό όγκο εργασιών, είναι αρκετές αλλά διάσπαρτες και μικρές. Όχι σε κατάφυτα βουνά, όχι σε απαγορευτικές τιμές κλίσεων εδαφών που απαιτούν διαμορφώσεις σε πρανή με μπετόν αντιστήριξης, όχι σε συνοδά έργα της τάξης μεγέθους του κυρίως αντικειμένου, όχι σε δάση και το σημαντικότερο, όχι χωρίς τη συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών.

Στην περίπτωσή μας δεν τηρήθηκε καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις. Η εξέταση της βιωσιμότητας της προμελέτης που παραλάβαμε μας οδήγησε ως Σώμα σε απανωτές απογοητεύσεις. H ταχύτητα των ανέμων σύμφωνα με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) δίνει ζώνες μεταξύ 4-5 και 5-6 m/s, κάτι το οποίο καταρρίπτει τη μέση ταχύτητα των 6,06 m/s της μελέτης. Η μελέτη ενέχει σκόπιμες υπερεκτιμήσεις. Και επειδή συμβαίνει αυτό, περιέχει τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος φοβερές επιφυλάξεις. Διαβάζουμε: «Η παρούσα ενεργειακή μελέτη δεν εγγυάται την πρόβλεψη συνθηκών ανέμου και την ενεργειακή απόδοση στους υπολογισμούς. Οποιαδήποτε αποζημίωση από ισχυρισμούς που σχετίζονται με μειωμένη απόδοση δεν θα γίνουν δεκτές».

Οι επενδυτές δηλαδή μας καλούνε να αποδεχτούμε τη σαφέστατη υποβάθμιση του περιβάλλοντος ώστε να παραχθεί στον τόπο μας ηλεκτρική ενέργεια. Έστω ότι αυτό το δεχόμαστε εφόσον η συγκεκριμένη πρακτική ανακουφίζει το περιβάλλον από τη δυσμενέστερη για το περιβάλλον καύση του λιγνίτη. Εάν όμως δεν υπάρξει η αναμενόμενη απόδοση, δε θα αναλάβει κανείς καμία ευθύνη; Ο Δήμος καλείται να επιτρέψει την εκμετάλλευση των βουνών του από μια Εταιρεία που θα εγκαταστήσει ένα οδικό δίκτυο 25 χιλιομέτρων και πολλούς τόνους τσιμέντου. Εάν οι εργασίες περαιωθούν και η απόδοση είναι τελικά πολύ μικρότερη από την υπολογισθείσα, η εκμετάλλευση θα εγκαταλειφθεί. Η αποκατάσταση μιας τόσο εκτεταμένης περιοχής πώς θα συμβεί εφόσον απαλλάξουμε προκαταβολικά την Εταιρεία από κάθε ευθύνη με την ψήφο μας; Σε ποιους θα καταλογιστεί η ευθύνη της αποκατάστασης από τη δικαιοσύνη; Είναι δυνατό να ψηφίσουμε την εκ προοιμίου απαλλαγή κάθε υπευθύνου, αναλαμβάνοντας εμείς την ευθύνη εκ μέρους όσων εκμεταλλευτούν την περιοχή υποβαθμίζοντάς την για να αποκομίσουν κέρδη;

Υπάρχουν όμως και άλλα κενά. Μια Εταιρεία που σκοπεύει να επενδύσει το ιλιγγιώδες ποσό των 120 εκ. ευρώ σε μια περιοχή, στέλνει επί μήνες επιστήμονες που διενεργούν εξαντλητικές μετρήσεις, συγκεντρώνει τα αποτελέσματα, τα οργανώνει σε εκθέσεις και τα παρουσιάζει σε ανοικτή εκδήλωση ενημέρωσης ώστε να έχει τους δημότες συμμάχους της. Με λίγα λόγια επενδύει αρχικά ένα μικρό ποσό ώστε να διασφαλίσει την απόδοση αλλά και την αποδοχή του εγχειρήματός της. Αντί αυτών των ενεργειών, λάβαμε στα χέρια μας μια φωτογραφία από το διαδίκτυο, την αποτύπωση των εδαφών από ψηφιακό μοντέλο εδάφους χαμηλότατης ανάλυσης και μετρήσεις από έναν και μοναδικό ιστό που μπορεί μετά βίας να προσομοιάσει την εγκατάσταση σχολικού εργαστήριου. Όλη η προετοιμασία των επενδυτών αφορά σε έναν ιστό αναφοράς ύψους μόλις 10 μέτρων όταν απαιτείται η καταγραφή του αέρα σε ύψος τουλάχιστον 55 μέτρων εφόσον η ανεμογεννήτρια έχει ύψος της τάξης των 120 μέτρων. Όχι απλά η μελέτη δεν περιλαμβάνει συγκριτικές μετρήσεις από δεκάδες σημεία ώστε να επιλεγούν τα τρία προσφορότερα αλλά περιλαμβάνει μία μέτρηση και για τους τρεις Σταθμούς. Ως αποτέλεσμα, οι σελίδες των τριών μελετών που αφορούν στην αναγωγή της ταχύτητας είναι πανομοιότυπες και για τους τρεις Σταθμούς, πράγμα που δε θα τολμούσαν να παρουσιάσουν ούτε μαθητές σε σχολική εργασία!

Η Εταιρεία ενώ ισχυρίζεται ότι θα επενδύσει 120 εκ. ευρώ, δε διέθεσε δυο με τρεις χιλιάδες ευρώ ώστε να μετρήσει τον άνεμο της περιοχής και να εκτιμήσει σωστά την ισχύ παρά εκτύπωσε φωτογραφίες μέσα από το διαδίκτυο. Επειδή όμως η περιοχή μας δεν αποτελεί το γραφικό ενός video game για να αντιμετωπίζεται από ένα κοινό λογισμικό σε μελέτες που αμφισβητούν οι ίδιες τα στοιχεία τους, αλλά ένα οικοσύστημα ανεκτίμητης αξίας το οποίο για να διαταραχθεί θα απαιτηθούνε τουλάχιστον εχέγγυα παράλληλης ωφέλειας συμβατά με τα πρότυπα της αειφόρου ανάπτυξης, η συνείδησή μου αλλά και αυτή του Σώματος του Δ.Σ. μας οδήγησε στην άρνηση της αποδοχής του συγκεκριμένου πλάνου.

Η συγκεκριμένη άρνηση αποτελεί απλά ένα αίτημα απόσυρσης της συγκεκριμένης μελέτης και όχι την απόρριψη των ΑΠΕ. Αποτελεί την απαίτηση της πλειοψηφίας των δημοτών για την έλευση μια μελέτης συμβατής με τη φυσιογνωμία της περιοχής, και όχι τη διάθεση μιας άκριτης απόρριψης. Η αξιοποίηση δυο υδροηλεκτρικών σταθμών παραγωγής ενέργειας, ενός πρότυπου δικτύου ποδηλατοδρόμων και ανάλογες δράσεις έχουν καλλιεργήσει στους Καρδιτσιώτες μια παράδοση προσφοράς στο πανελλήνιο ισοζύγιο των καθαρών μορφών ενέργειας, μια κουλτούρα που θα επιβεβαιώσουμε την επόμενη φορά που θα έχουμε να κάνουμε με μια σοβαρή πρόκληση και όχι με μια προχειροδουλειά σαν αυτή που αντιμετωπίσαμε την Τετάρτη.

1/12/2013άλλα άρθρα στην κατηγορία Δήμος Καρδίτσας


06/05
2023
06/05/2023
27/04
2019
27/04/2019
25/04
2019
25/04/2019

προβολή όλων των άρθρων της κατηγορίας

στείλτε μου ένα email

επικοινωνήστε μαζί μου κάνοντας χρήσης της παρακάτω φόρμας.