ΆρθραΑνεξάρτητη Προοδευτική Συμμαχία Πολιτών ΚαρδίτσαςΓενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καρδίτσας: Χάραξη Στρατηγικής και Προοπτική ανάπτυξης της [...]


Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καρδίτσας: Χάραξη Στρατηγικής και Προοπτική ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της Καρδίτσας


15/03/2014

Το πιο βασικό εργαλείο για την χάραξη αναπτυξιακού σχεδίου της κάθε περιοχής είναι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο(Γ.Π.Σ.) και οι επιτρεπόμενες χρήσεις οι οποίες καθορίζονται από αυτό.
Τι είναι όμως το Γ.Π.Σ.;

Με το Γ.Π.Σ. καθορίζονται οι χρήσεις που θα επιτρέπονται στην περιοχή μελέτης, οριοθετούνται και οργανώνονται οι περιοχές αναλόγως την χρήση τους, τόσο στον ιστό της πόλης όσο και στις εκτός σχεδίου περιοχές του Δήμου.

Στον βασικό ιστό της πόλης, μπορεί να επιβάλλονται αυξομειώσεις στον συντελεστή δόμησης ή και στο μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων, μπορεί ακόμη να προτείνονται αλλαγές στο κυκλοφοριακό μιας πόλης ή και να επαναπροσδιορίζονται οι θεσμοθετημένες χρήσεις γης.

Στις εκτός σχεδίου περιοχές καθορίζονται ζώνες ανάπτυξης, ζώνες πρασίνου και ζώνες γης υψηλής παραγωγικότητας ή μπορεί και να προτείνονται μελλοντικές χαράξεις νέων αξόνων σε περιοχές εκτός του σχεδίου πόλεως, οι οποίοι θα συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση του υφιστάμενου εθνικού ή επαρχιακού οδικού δικτύου. Με λίγα λόγια οργανώνεται η εκτός σχεδίου δόμηση και προσδιορίζονται οι περιοχές , μέσα στις οποίες θα επιτρέπονται τουριστικά καταλύματα, βιομηχανίες, επαγγελματικά εργαστήρια, εκθέσεις καταστημάτων καθώς και κτηνοτροφικές μονάδες.

Με τον σχεδιασμό του Γ.Π.Σ. χαράζεται η μελλοντική αναπτυξιακή στρατηγική , λαμβάνοντας υπόψη τα κοινωνικά, μορφολογικά και ιστορικά χαρακτηριστικά στοιχεία του κάθε τόπου.

Πως εξελίσσεται όμως η διαδικασία διαμόρφωσης του Γ.Π.Σ.;
Ο κάθε Δήμος στην ευρύτερη περιοχή του οποίου δεν υπάρχουν θεσμοθετημένες χρήσεις γης, αναθέτει μέσω δημόσιου διαγωνισμού την μελέτη σχεδιασμού του Γ.Π.Σ., σε μελετητικό σχήμα ιδιωτών μηχανικών.
Οι μελετητές, αφού λάβουν γνώση για τα στοιχεία της κάθε περιοχής, μελετούνε και προτείνουν, τις επεμβάσεις που θεωρούνε κατάλληλες και αναγκαίες για την περιοχή μελέτης.

Οι προτάσεις αυτές ανακοινώνονται σε δημόσιες συνεδριάσεις στις οποίες μπορούν να παραστούνε άπαντες, πολίτες ή φορείς και να διατυπώσουν τις απόψεις τους προφορικώς ή και γραπτώς στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, αυτή της Υπηρεσίας Δόμησης σε διάστημα δύο μηνών από την έναρξη της διαβούλευσης. Οι ενστάσεις που τυχόν θα υπάρξουν, καταγράφονται και ενσωματώνονται στο κείμενο της υπηρεσίας δόμησης. Στην συνέχεια η μελετητική ομάδα, εφόσον το θελήσει, διορθώνει και ενσωματώνει όποιες απόψεις αυτή κρίνει σωστές και μαζί με την γνωμοδοτική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πόλης, η τελική πρόταση πηγαίνει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία με την συνδρομή του Σ.Υ.Π.Ο.Θ.Α εγκρίνει ή απορρίπτει την μελέτη εξολοκλήρου ή αποσπασματικά.

Πως μπορούν όμως οι πολίτες να συνδράμουν σε αυτό;
Στον Δήμο Καρδίτσας, αυτή την περίοδο υπάρχει σε ανοιχτή διαβούλευση (στάδιο β1) η συζήτηση για το Γ.Π.Σ. της ευρύτερης περιοχής του πρώην Καποδιστριακού Δήμου Καρδίτσας.

Όπως καταλαβαίνει κανένας και με γνώμονα το κοινό συμφέρον, κάθε πολίτης και κάθε σύλλογος θα πρέπει να συμμετέχει ενεργά στην διαδικασία της ανοιχτής διαβούλευσης.

Τα θέματα που διαπραγματεύεται το Γ.Π.Σ. είναι πολύ σημαντικά, αφορούνε όλους τους πολίτες της Καρδίτσας και ένας καλός σχεδιασμός, μπορεί να απογειώσει τον μελλοντικό τρόπο ζωή μας.

Είναι πολύ σημαντικό πράγμα για την ανάπτυξη του τόπου μας, να ενημερωθούμε όλοι μας και να ακουστούνε όλες οι φωνές των πολιτών, για να ληφθούνε υπόψη από την ομάδα μελέτης.

Όλοι μας μπορούμε να συμβάλλουμε με τις ιδέες μας, με τις παρατηρήσεις μας και να συνδιαμορφώσουμε το μελλοντικό πλάνο ανάπτυξης.

Βέβαια για να πετύχει το εγχείρημα, θα πρέπει η ετεροχρονισμένη αντίληψη του προσωπικού συμφέροντος να εκλείψει, ο καθένας από εμάς να κρίνει με αντικειμενικά κριτήρια τις κάθε προτάσεις και με γνώμονα την μελλοντική ανάπτυξη της περιοχής μας, με ηρεμία ,σύνεση και ανοιχτό μυαλό να αλληλοεπιδράσουμε στο τελικό κείμενο, έτσι ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Το οφείλουμε στον εαυτό μας, το οφείλουμε στην πόλη μας, μα πάνω από όλα το οφείλουμε στα παιδιά μας.

Από την πλευρά μας, δεσμευόμαστε ως ομάδα εργασίας των πολεοδομικών θεμάτων να συμμετέχουμε ενεργά στην διαδικασία, με την απρόσκοπτη συμμετοχή μας, την αμερόληπτη στάση μας καθώς και με την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων. Στο προσεχές διάστημα θα επιδιώξουμε συνάντηση με την ομάδα μελέτης για να τους παραθέσουμε με επιχειρήματα τις δικές μας θέσεις.

Επίσης θα είμαστε κοντά σε κάθε πολίτη, ο οποίος θα θέλει να του παρέχουμε πληροφορίες για το τι προβλέπει το Γ.Π.Σ.
Συμμετέχουμε όλοι στις διαδικασίες, για την ευημερία και την ανάπτυξη της περιοχής μας.

Για την Ανεξάρτητη Προοδευτική Συμμαχία Πολιτών Καρδίτσας
(Υποψ. Δήμαρχος, Φώτης Αλεξάκος)
Χρήστος Γουλόπουλος Πολιτικός Μηχανικός
Χρήστος Δημακόπουλος Πολιτικός Μηχανικός
Κωνσταντίνος Ξυλομένος Πολιτικός Μηχανικός



άλλα άρθρα στην κατηγορία Ανεξάρτητη Προοδευτική Συμμαχία Πολιτών Καρδίτσας


26/04
2014
26/04/2014
26/04
2014
26/04/2014
24/04
2014
24/04/2014

προβολή όλων των άρθρων της κατηγορίας

στείλτε μου ένα email

επικοινωνήστε μαζί μου κάνοντας χρήσης της παρακάτω φόρμας.