ΆρθραΔήμος ΚαρδίτσαςH Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμέτωπη με τις περιβαλλοντικές προκλήσεις


H Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμέτωπη με τις περιβαλλοντικές προκλήσεις


07/09/2010

Μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν τα δημοτικά συμβούλια των δήμων που περιλαμβάνουν αστικά πολεοδομικά συγκροτήματα είναι η προστασία του αστικού περιβάλλοντος και η βελτίωση της ποιότητας ζωής. Η νέα δομή που επιβάλλει ο «Καλλικράτης» με τη δημιουργία ισχυρών Δήμων και Περιφερειών με αυξημένες αρμοδιότητες εκ των πραγμάτων ανεβάζουν ψηλά τον πήχη των προσδοκιών των πολιτών.

Η ανάπλαση αναξιοποίητων μέχρι σήμερα ελεύθερων χώρων για την δημιουργία χώρων πρασίνου και αναψυχής με την απόδοση έκτασης του στρατοπέδου στον Δήμο, ο συνδυασμός πρασίνου και ήπιων δραστηριοτήτων καθώς και η διατήρηση και αποκατάσταση της περιβαλλοντικής φυσιογνωμίας των αστικών κέντρων (ανάδειξη ρεμάτων και ποταμών) αποτελούν ήδη τις κατευθύνσεις προς τις οποίες έχουν γίνει ενέργειες από τη σημερινή διοίκηση του δήμου. Εάν ληφθεί εκ νέου η σχετική εντολή, οι προσπάθειες για την αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων, είτε αυτοί βρίσκονται στον αστικό ιστό είτε στα τοπικά διαμερίσματα θα συνεχιστούν, αποτελώντας μια από τις προτεραιότητές μας.

Είναι όμως προφανές ότι η νέα Αυτοδιοίκηση από μόνη της δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει πρακτικά όλο το εύρος των περιβαλλοντικών παρεμβάσεων που έχουν ανάγκη οι πόλεις. Κατά τη γνώμη μου, η συμμετοχή του κεντρικού κράτους είναι απαραίτητη τουλάχιστον σε επίπεδο παρεμβάσεων μεγάλης κλίμακας, ο ρόλος όμως των ΟΤΑ παραμένει κομβικός στον σχεδιασμό και την υλοποίηση μικρότερης κλίμακας τοπικών και υπερτοπικών παρεμβάσεων. Έτσι ο «Καλλικράτης» μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να αξιοποιήσει καλύτερα τις δυνατότητες που υπάρχουν, να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες και να κάνει τελικά την διαφορά στην βελτίωση της καθημερινότητας που παραμένει και σήμερα ζητούμενο για τους πολίτες.

Γιάννης Γεννάδιος
Οκτώβριος 2010άλλα άρθρα στην κατηγορία Δήμος Καρδίτσας


27/04
2019
27/04/2019
25/04
2019
25/04/2019
23/04
2019
23/04/2019

προβολή όλων των άρθρων της κατηγορίας

στείλτε μου ένα email

επικοινωνήστε μαζί μου κάνοντας χρήσης της παρακάτω φόρμας.