ΆρθραΑνεξάρτητη Προοδευτική Συμμαχία Πολιτών ΚαρδίτσαςAυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε-65


Aυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε-65


24/04/2014

ΞΥΛΟΜΕΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
MScΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΠΘ

Η υπερψήφιση από την ολομέλεια της βουλής τον περασμένο Δεκέμβριο των τροποποιημένων συμβάσεων παραχώρησης για τους αυτοκινητόδρομους, μεταξύ αυτών και του άξονα κεντρικής Ελλάδας γνωστού ως Ε65, σήμανε την επανέναρξη των εργασιών για τα «παγωμένα» έργα.

Δυστυχώς όμως ο Ε 65 δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα αφού αποφασίστηκε να κατασκευαστεί μόνον το πεδινό τμήμα του οδικού άξονα σε πρώτη φάση και μελλοντικά το υπόλοιπο έργο. Η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας περιοριζόταν πλέον από τον κόμβο Ξυνιάδας (32+600 Km) έως και τον κόμβο Τρικάλων (111+000 Km), περικόπτονταν δηλαδή τα πρώτα 32Km που αφορούν τη σύνδεση με την ΠΑΘΕ και τα υπόλοιπα 63Km περίπου που θα συνδέονταν με την Εγνατία Οδό. Η απόφαση αυτή ξεσήκωσε αντιδράσεις στο κοινοβούλιο με απειλές για καταψήφιση των συμβάσεων, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αναδιπλωθεί και να καταθέσει σχετική τροπολογία με την οποία δεσμεύεται για την κατασκευή του συνόλου του έργου (175Km) εντός πενταετίας. Βέβαια εκτός από τους κοινοβουλευτικούς εκπρόσωπους και φορείς της Δυτικής Θεσσαλίας, που με το ενδιαφέρον τους συνέβαλαν στη θετική εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, καταλυτικός υπήρξε και ο ρόλος μελών του Δ.Σ. της Εταιρείας Θεσσαλικών Μελετών (ΕΘΕΜ) που με συνεχείς επαφές με το Υπουργείο Υποδομών αλλά και συχνές παρεμβάσεις συνέβαλαν στην κατεύθυνση αυτή. Οι φήμες που κυκλοφορούν για οριστικό «πάγωμα» του έργου μετά τις Ευρωεκλογές κρίνονται εντελώς ανυπόστατες, αφού οι συμβάσεις παραχώρησης για τους αυτοκινητόδρομους έχουν κυρωθεί από τη βουλή των Ελλήνων και η ΕΤΕπ έχει πλέον τις εγγυήσεις προκειμένου να παράσχει τη χρηματοδότηση με βάση το χρηματοοικονομικό μοντέλο που συμφωνήθηκε.

Η επανεκκίνηση του έργου ξεκίνησε δειλά στις αρχές του χρόνου με την καταβολή της πρώτης δόσης του Δημοσίου, ύψους 64εκ. ευρώ, στην Κοινοπραξία του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας (Ε65). Μετά την υποχώρηση των Ισπανικών εταιρειών Dragadosκαι Ferrovial, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανέλαβε ολόκληρη την κατασκευή του οδικού άξονα. Αυτή τη στιγμή γίνεται αποκατάσταση των υφιστάμενων υποδομών λόγω της αναστολής των έργων και εκτελούνται παράλληλα χωματουργικές εργασίες και κατασκευή τεχνικών έργων υποδομής. Συγκεκριμένα στην περιοχή της Ανάβρας εκτελούνται εκσκαφές και χωματουργικές εργασίες σε συνδυασμό με την κατασκευή μικρών τεχνικών έργων (οχετοί κτλ.). Στην περιοχή της Καρδίτσας γίνεται παραγωγή υλικών Στρώσεων Έδρασης Οδοστρωσίας (Σ.Ε.Ο.) καθώς και η κατασκευή της διαχωριστικής νησίδας NewJersey. Τέλος στην περιοχή των Τρικάλων έχει αρχίσει η κατασκευή της γέφυρας του Πηνειού ποταμού, έχει ολοκληρωθεί δηλαδή η πασσαλόμπηξη και κατασκευάζονται οι κεφαλόδεσμοι των μεσόβαθρων. Σήμερα είναι σε λειτουργία 3 εργοτάξια, στην Ανάβρα, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα λειτουργήσει και το εργοτάξιο στο Λιανοκλάδι και αναμένεται να εντατικοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι εργασίες κατά μήκος του οδικού άξονα και να επιτευχθεί πλήρης ανάπτυξη των μετώπων κατασκευής.

Η επανέναρξη κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου αποτελεί πηγή πνοής για τη Δυτική Θεσσαλία και ιδιαίτερα για το νομό μας που βρίσκεται σε απομόνωση τα τελευταία χρόνια. Η ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου στο σύνολο του ώστε να γίνει η σύνδεση με την ΠΑΘΕ και την Εγνατία θα πρέπει να αποτελέσει ανυποχώρητη στάση των φορέων και των τοπικών παραγόντων για να μην οδηγηθεί το έργο στο μαρασμό, αφού θα πρόκειται για έναν ακρωτηριασμένο άξονα, μη ανταγωνιστικό με τους υπόλοιπους αυτοκινητόδρομους. Η αγαστή συνεργασία όλων χωρίς ιδιοτελείς σκοπούς που σχετίζονται με την κατασκευή του έργου, μπορεί να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα ώστε το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Θεσσαλίας να ολοκληρωθεί πλήρως.άλλα άρθρα στην κατηγορία Ανεξάρτητη Προοδευτική Συμμαχία Πολιτών Καρδίτσας


26/04
2014
26/04/2014
26/04
2014
26/04/2014
24/04
2014
24/04/2014

προβολή όλων των άρθρων της κατηγορίας

στείλτε μου ένα email

επικοινωνήστε μαζί μου κάνοντας χρήσης της παρακάτω φόρμας.