ΆρθραΔήμος ΚαρδίτσαςΟΙ Ο.Τ.Α. ΩΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ


ΟΙ Ο.Τ.Α. ΩΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ


07/09/2010

Οι εκλογές αυτού του Οκτώβρη μας προσφέρουν κυρίως, κατά τη γνώμη μου, την ευκαιρία για μια αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο θα αποτιμούμε μελλοντικά το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εξάλλου, η φυσιογνωμία αυτού του θεσμού στη χώρα μας έχει ήδη αλλάξει αν και η σημερινή μη αξιοποίηση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου και η έλλειψη της στόχευσης που έχει ως γνώμονα την ανάπτυξη από τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Καρδίτσας, αποτελούν κάποια θλιβερά στοιχεία που βρίσκονται δίχως άλλο πάνω από πρόσωπα και διαμάχες εφόσον στερούν πολλά από τη δυναμική της περιοχής μας.

Οι ΟΤΑ Α΄ Βαθμού θα θεωρούνται πλέον από τον απαιτητικό πολίτη ως επιχειρησιακές μονάδες που χαράσσουν και υλοποιούν αναπτυξιακό και κοινωνικό έργο. Αναπτυξιακές μονάδες των οποίων οι στόχοι και οι διαδικασίες προσδιορίζονται και υλοποιούνται στο πλαίσιο της πλέον άμεσης μορφής δημοκρατίας και κατά συνέπεια οποιαδήποτε αξιολόγηση ή αποτίμηση της οικονομικής και διοικητικής λειτουργίας τους, οφείλει να διενεργείται με βάση τα κριτήρια της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας και του κοινωνικού ελέγχου.

Μπορούν λοιπόν οι Δήμοι να θεωρηθούν ως σύγχρονες επιχειρησιακές μονάδες ή όχι; Όσοι πιστεύουν πως οι συνθήκες δεν είναι ακόμη ώριμες εξαντλούν την επιχειρηματολογία τους στην έλλειψη των απαραίτητων πόρων. Αυτό είναι μια πραγματικότητα αλλά πιστεύω ακράδαντα πως αποτελεί και ένα πρώτης τάξεως πέπλο το οποίο πασχίζει να καλύψει την αδράνεια της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Η εποχή του απλού διαχειριστικού ρόλου του ελληνικού Δήμου έχει περάσει ανεπιστρεπτί, δυστυχώς όμως όχι ακόμη για το Δήμο μας.

Επιμένω πάντως επάνω στο εξής θέμα: Οφείλουμε να αναθεωρήσουμε τη σημερινή πρακτική που θέλει τον Δήμο ως ένα αδύναμο θεσμό και να του προσδώσουμε τον αληθινό του χαρακτήρα πριν είναι αργά. Η θεώρηση του Δήμου ως σύγχρονης επιχειρησιακής μονάδας δεν είναι ουτοπία. Κάθε άλλο, ενισχύεται επίσης και από τις ακόλουθες παραδοχές.

-Πρώτον, οι φορείς της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνθέτουν ένα δίκτυο διάσπαρτων στην επικράτεια πόλων ανάπτυξης και είναι γεγονός ότι αυτοί οι πόλοι ανάπτυξης μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην ενίσχυση των ρυθμών μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας.

-Δεύτερον, η διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας και αυτοδυναμίας τους, εμπεριέχει την κατοχύρωση ενός υψηλού βαθμού χρηματοδοτικής ευελιξίας, δηλαδή την δυνατότητα εξεύρεσης εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης της λειτουργικής και κυρίως της επενδυτικής τους δραστηριότητας.

-Τρίτον, ο ανασχεδιασμός του υφιστάμενου διοικητικού και οικονομικού μοντέλου διαχείρισης των Δήμων στην Ελλάδα, επιβάλλει την υιοθέτηση και θεσμική κατοχύρωση μιας σειράς καλών πρακτικών που έχουν ήδη δοκιμαστεί σε προηγμένες χώρες με ανεπτυγμένη αυτοδιοικητική παράδοση.

Με δεδομένα τα ανωτέρω και με βάση την ελληνική εμπειρία, η ανάγκη να εφαρμόσουμε μια νέα πολιτική στο Δήμο μας είναι προφανής. Μια πολιτική που έχει ήδη επιτυχημένη εφαρμογή σε χώρες όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως για παράδειγμα στη Γαλλία, αλλά και σε αρκετούς ελληνικούς Δήμους. Μια πολιτική που προϋποθέτει την ύπαρξη ενός πολυετή δημοσιονομικού σχεδιασμού. Μια πολιτική που απαιτεί όραμα, σύλληψη και δημιουργικότητα. Μια πολιτική που δεν υποτάσσεται σε δεσμεύσεις και εύθραυστες κομματικές ισορροπίες. Μια πολιτική που αποτελεί κτήμα της πόλης και όχι προϊόν αθηναϊκών κομματικών γραφείων. Την πολιτική που έχει συνθλιβεί από ένα ετερόκλητο οκταετές σχήμα. Την πολιτική που τόσο έχει λείψει από το Δήμο μας!

Γιάννης Γεννάδιος
Σεπτέμβριος 2006άλλα άρθρα στην κατηγορία Δήμος Καρδίτσας


27/04
2019
27/04/2019
25/04
2019
25/04/2019
23/04
2019
23/04/2019

προβολή όλων των άρθρων της κατηγορίας

στείλτε μου ένα email

επικοινωνήστε μαζί μου κάνοντας χρήσης της παρακάτω φόρμας.