ΆρθραΔήμος ΚαρδίτσαςΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ: Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΜΑΚΡΥΣ


ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ: Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΜΑΚΡΥΣ


07/09/2010

Σήμερα, το τοπίο της κεντρικής πολιτικής σκηνής είναι κάθε άλλο παρά ελκυστικό και οι πιο πολλοί πολίτες νιώθουν ότι ο συγκεντρωτισμός οδηγεί στη νεοελληνική μόδα: τη διαφθορά. Μέσα σε ένα τόσο ζοφερό τοπίο όπου πολλές είναι οι φωνές που ζητούν την επιστροφή της χώρας μας σε έναν παρωχημένο και –στην εποχή μας– επικίνδυνο για την κοινωνική της συνοχή συγκεντρωτισμό, κάποιοι θα πρέπει να τολμήσουμε ένα νέο και καλύτερα προετοιμασμένο μεταρρυθμιστικό ξεκίνημα.

Πράγματι: Σύμφωνα με τον διακεκριμένο συνταγματολόγο κ. Τσάτσο, το νέο Σύνταγμα διευκολύνει τον τολμηρό νομοθέτη που θα επιχειρήσει να μεταφέρει οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους αλλά και σημαντικές αρμοδιότητες από το κράτος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό δηλαδή που χρειάζεται είναι ο τολμηρός νομοθέτης. Εδώ μάλιστα, αγγίζουμε το πρόβλημα του πολιτισμού μας. Αγγίζουμε το πρόβλημα μιας επανεξέτασης των ορίων της κανονιστικής δυνατότητας της κεντρικής εξουσίας.

Η Αυτοδιοίκηση εξάλλου, αποτελεί τον ιδανικό παραστάτη της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αυτό πρέπει να ειπωθεί απερίφραστα και να εξηγηθεί: Η δύναμη της κοινωνίας βρίσκεται στις ρίζες της, η ανθρώπινη συνοχή συντελείται στις τοπικές κοινωνίες και η Δημοκρατία δεν χτίζεται από πάνω προς τα κάτω αλλά από κάτω προς τα πάνω.
Επίσης, η μεταφορά πόρων σε αιρετές τοπικές αρχές θα δημιουργήσει προϋποθέσεις αξιοπιστίας κατά την τοπική άντληση δημοσίων εσόδων με την τοπική πολιτική λογοδοσία. Αρκεί βέβαια αυτή να υφίσταται και να μη την παραμερίζει η αλαζονική στάση της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής. Στο κάτω – κάτω όμως και αυτό ελέγχεται.

Προτείνω λοιπόν ένα ακόμη μεγάλο μεταρρυθμιστικό διάβημα, από πλευράς όχι μόνο της Πολιτείας, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει το πλέον κρίσιμο στάδιο των προσπαθειών για την ριζική αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης και την κάτωθεν αναμόρφωση της Ελληνικής Πολιτείας σε ένα νέο, φιλικό προς τον πολίτη, διαφανές, έντιμο, αποδοτικό και αποτελεσματικό δημοκρατικό κράτος δικαίου. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει:

1.Να καταβληθούν σοβαρές προσπάθειες για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Αυτοδιοίκησης, η οποία συχνά έχει βρεθεί στο στόχαστρο των ΜΜΕ αλλά και των επίσημων ελεγκτικών μηχανισμών. Πολλές φορές βέβαια καθόλου άδικα. Με δικές της πρωτοβουλίες, η Αυτοδιοίκηση πρέπει να προωθήσει έμπρακτα την διαφάνεια και την πολιτική λογοδοσία.

2.Να αποκατασταθούν σχέσεις κατανόησης και εμπιστοσύνης με συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες και άλλες ομάδες πίεσης που αντιμετωπίζουν την Αυτοδιοίκηση με επιφυλακτικότητα, δυσπιστία ή ακόμη και εχθρότητα, έτσι ώστε να προβάλουν αντιστάσεις και να δημιουργούν εμπλοκές σε κάθε προσπάθεια από-συγκέντρωσης.

3.Να κερδίσει την εμπιστοσύνη του επιχειρηματικού κόσμου.

4.Να συνεργαστεί με νέα κοινωνικά κινήματα, με μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλους φορείς της κοινωνίας των πολιτών.

5.Να συγκροτήσει η Αυτοδιοίκηση δικές της ομάδες πίεσης στο εσωτερικό των κομμάτων με τελικό στόχο να σχηματισθεί ένα διακομματικό μέτωπο υπέρ της Αυτοδιοίκησης.

6.Να αναζητήσει τρόπους για να ενισχύσει την παρουσία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να συμμετάσχει δημιουργικά στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

7.Να διεκδικήσει η Αυτοδιοίκηση όχι μόνον αρμοδιότητες αλλά και πόρους, χωρίς όμως να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι πρόκειται να αυξηθεί η συνολική φορολογική επιβάρυνση.

8.Να διασφαλιστεί η πειστική επιστημονική τεκμηρίωση, θεμελίωση και συνοδεία όλων των μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών που θα επιχειρήσει να προωθήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην χώρα μας.

Παρά λοιπόν τα τεράστια βήματα της τελευταίας δεκαετίας, η μεταρρυθμιστική προσπάθεια για μια πραγματική Αυτοδιοίκηση έχει ακόμη δρόμο. Και το σημαντικότερο: Ο δρόμος αυτός ανήκει σε όλους μας!

Γιάννης Γεννάδιος
Σεπτέμβριος 2006άλλα άρθρα στην κατηγορία Δήμος Καρδίτσας


27/04
2019
27/04/2019
25/04
2019
25/04/2019
23/04
2019
23/04/2019

προβολή όλων των άρθρων της κατηγορίας

στείλτε μου ένα email

επικοινωνήστε μαζί μου κάνοντας χρήσης της παρακάτω φόρμας.