ΆρθραΔήμος ΚαρδίτσαςΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ – ΜΕΡΟΣ 1ο


ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ – ΜΕΡΟΣ 1ο


07/09/2010

Η “ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ” ΤΗΣ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ

Είναι γεγονός ότι τα προβλήματα που συνδέονται με την αγορά εργασίας βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων στον ευρωπαϊκό χώρο εδώ και μία δεκαετία. Η οικονομική κρίση και η ευρείας έκτασης τα τελευταία χρόνια διεθνής οικονομική αναδιάρθρωση που σχετίζονται άμεσα με την κατανομή της εργασίας και την κρίση της αγοράς έχει προ πολλού χτυπήσει την πόρτα της χώρας μας και η ανάληψη πρωτοβουλιών από μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Τ.Α.) θα πρέπει να αποτελέσει ένα θέμα αιχμής στη συζήτηση που θα προηγηθεί της εκλογικής αναμέτρησης του Οκτωβρίου.

Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και ειδικότερα της διαρθρωτικής και μακροχρόνιας ανεργίας, η κρίση των συστημάτων κοινωνικής προστασίας και η επίπτωσή τους στους μηχανισμούς εξασφάλισης βασικών κοινωνικών δικαιωμάτων και παροχών, είναι παράγοντες που συνδέονται με την εξάπλωση του φαινομένου του αποκλεισμού από την αγορά εργασίας και εν γένει του κοινωνικού αποκλεισμού. Αυτή τη διαπίστωση, ως κάτοικοι της περιοχής μας, την έχουμε βιώσει με τον πλέον τραγικό τρόπο. Οι νέοι φεύγουν για να σπουδάσουν και εμείς γνωρίζουμε πως δύσκολα θα γυρίσουν στον τόπο μας. Μετά το πέρας των σπουδών τους και ιδιαίτερα κατά την προσπάθειά τους για εξεύρεση εργασίας εγκαταλείπουν συνήθως οριστικά την Καρδίτσα καθώς οι προσφερόμενες εδώ ευκαιρίες είναι ελάχιστες. Η κεντρική δημόσια διοίκηση δείχνει αδυναμία στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου και η συμβολή της Τ.Α. δεν έχει αποδειχθεί επαρκής, αν και η έλευση του προγράμματος «Ι.Καποδίστριας» συνοδεύτηκε από μεγάλες προσδοκίες και ακόμη μεγαλύτερες ελπίδες. Η ριζική αλλαγή φιλοσοφίας που επέφερε για την Τ.Α. καθώς και η οριστική εγκατάλειψη ενός απλού και στενού διαχειριστικού ρόλου φάνταζε από μόνη της ικανή να δώσει κάποιες λύσεις. Οι στόχοι του νέου πλαισίου εξάλλου προδιέθεταν για κάτι τέτοιο, εφόσον φιλοδοξούσαν να αναπτύξουν το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας και να προωθήσουν την επιχειρηματικότητα, τη διάχυση της καινοτομίας και τις πολιτικές απασχόλησης του εργατικού δυναμικού σε μία τοπική βάση.

Η κριτική λοιπόν περί της μη αξιοποίησης του πλαισίου αυτού είναι αυτονόητη από τη στιγμή που όχι μόνο δεν υπήρξε και ακόμη δεν υπάρχει από πλευράς της παρούσας Δημοτικής Αρχής ένα στρατηγικό πλάνο εναρμονισμένο στο πνεύμα του, αλλά ούτε καν μια στοιχειώδης απορρόφηση των έτοιμων κονδυλίων που ήταν ενταγμένα στα προγράμματα της ολοκληρωμένης παρέμβασης για την καταπολέμηση της ανεργίας. Και εδώ ανακύπτει ένα σημαντικό πολιτικό ερώτημα: Τα προγράμματα αυτού του είδους αποτελούν μια λύση στο πρόβλημα της ανεργίας ή τον δούρειο ίππο της καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων των νέων μέσω του θεσμού της Τ.Α.; Και το θέμα είναι πράγματι σημαντικό αν αναλογιστούμε ότι τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας μέσω της Τ.Α. αποτελούν μια πολιτική αιχμής για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι η Καρδίτσα ήδη έχει χάσει πολλά κονδύλια στο όνομα της αμφισβήτησης αυτών των πολιτικών. Φίλη η ιδεολογική προσέγγιση της σημερινής Δημοτικής Αρχής, φίλτατη όμως η αγωνία των νέων για εργασία. Οι επιφυλάξεις της παραδοσιακής Αριστεράς για τα προγράμματα απασχόλησης είναι κατανοητές αλλά όχι ικανές να σκεπάσουν το ερώτημα που εν όψει εκλογών τίθεται επιτακτικά: Θα αξιοποιήσουμε μελλοντικά τουλάχιστον τα κονδύλια ή θα συνεχίσουμε να τα αρνούμαστε;

Στο επόμενο κείμενο θα επιχειρηθεί η συνολική ανάλυση που οδηγεί σε μια απάντηση επάνω στο θέμα της διασύνδεσης των πολιτικών απασχόλησης και της Τ.Α. Προτού όμως επιχειρηθεί απάντηση οφείλω να ξεκαθαρίσω το εξής: Οι συνέπειες της όποιας ιδεολογικής σύγκρουσης επάνω στο θέμα των προγραμμάτων δεν επιτρέπεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή της πόλης και ιδιαίτερα στην αγωνία των νέων για απασχόληση. Ας μη γίνεται λοιπόν η πολιτική αντιπαράθεση στην «καμπούρα» των νέων αλλά στον πολιτικό στίβο. Τα οφέλη των προγραμμάτων επιδότησης της απασχόλησης οφείλει η κάθε Δημοτική Αρχή πρώτα να τα διαχέει στους νέους και έπειτα να ανοίγει τη συζήτηση για τη χρησιμότητά τους, ώστε να έχει δεδομένη την άποψη των ατόμων που έχουν ενταχθεί σε αυτά, να ανοίγει τον διάλογο με όσους αποκτούν την εμπειρία των προγραμμάτων και να αποφασίζει για τα επόμενα. Αυτός είναι ο χαρακτήρας της Αυτοδιοίκησης, αυτός είναι και ο σκοπός της. Όχι η μετατροπή της σε μια ακόμη μορφή αλαζονικής υπερεξουσίας που αποφασίζει πριν από τους νέους, για τους νέους, χωρίς τους νέους.

Ιωάννης Γεννάδιος
Αύγουστος 2006άλλα άρθρα στην κατηγορία Δήμος Καρδίτσας


27/04
2019
27/04/2019
25/04
2019
25/04/2019
23/04
2019
23/04/2019

προβολή όλων των άρθρων της κατηγορίας

στείλτε μου ένα email

επικοινωνήστε μαζί μου κάνοντας χρήσης της παρακάτω φόρμας.