ΆρθραΔήμος ΚαρδίτσαςΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ: ΚΑΘΑΡΙΖΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ


ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ: ΚΑΘΑΡΙΖΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ


14/01/2015

Η ανάπτυξη της αστικής συνείδησης

Έπειτα από τις αρκετές ημέρες αργίας των εορτών και την επιβάρυνση της Καρδίτσας από τα σκουπίδια, την εβδομάδα αυτή η Υπηρεσία Καθαριότητας δουλεύοντας οριακά έχει αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα που προέκυψε. Φυσικά η κατάσταση δεν είναι ακόμη καλή. Δεν είναι γενικά καλή. Υπάρχει βέβαια από μέρους μας ο σχεδιασμός ο οποίος από την Άνοιξη θα αρχίσει να αποδίδει αλλά οι λεπτομέρειες αφορούν τον αρμόδιο συνάδελφο της καθαριότητας και όχι το σημερινό σημείωμα.

Ως διοίκηση του Δήμου και αφού έχουμε βεβαιωθεί ότι η Υπηρεσία Καθαριότητας δουλεύει κατά ένα ρυθμό που έχει εξαντλήσει τα περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης, αποφασίσαμε την Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2015, να βρεθούμε στο Αθλητικό Πάρκο ώστε να εξορμήσουμε για μια εθελοντική προσπάθεια καθαρισμού της πόλης μας. Η προσπάθεια αυτή έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα. Ασφαλώς και το χρηστικό κομμάτι θα αποδειχθεί πολύτιμο για την ποιότητα της διαβίωσής μας αλλά προέχει ο συμβολισμός και η ανάπτυξη της αστικής μας συνείδησης.

Εδώ η αστική συνείδηση δεν αφορά βέβαια σε κοινωνιολογικό ή πολιτικό όρο αλλά σε ένα αμιγώς βιολογικό ρόλο: στο δεσμό μας με την πόλη. Συνδέεται με στάσεις, με συμπεριφορές και με τις ψυχολογικές διεργασίες που μας συνδέουν με το αστικό περιβάλλον. Η πόλη της Καρδίτσας φιλοξενεί μια μικρή, συμπαγή και συνεκτική κοινωνία. Μεταξύ μας αναπτύσσονται με τα χρόνια ισχυροί δεσμοί. Ποιοι παράγοντες όμως επιδρούν ώστε οι δεσμοί αυτοί να μην εξασθενίζουν;

Ο σημαντικότερος ίσως είναι η ποιότητα των δημόσιων χώρων. Η κοινωνικότητα σφυρηλατείται και κτίζεται μέσα στο δημόσιο χώρο και στην ευκαιρία για κοινωνικότητα που αυτός μας παρέχει. Σε αυτούς τους χώρους θα βρεθούμε και θα συζητήσουμε, στους δρόμους των περιπάτων, στα πάρκα και στις πλατείες. Και όσο πιο σημαντικός είναι ο δεσμός μας με την πόλη, τόσο πιο πιθανό είναι να περπατήσουμε στους δρόμους της. Η ψυχολογία αυτού που έχει να αποφασίσει αν θα βγει στο δρόμο να περπατήσει επηρεάζεται από τα αισθήματά του για την πόλη και τους ανθρώπους της, επηρεάζεται από την ένταξη ή την αποστασιοποίησή του. Η καθαριότητα λοιπόν είναι κάτι πολύ περισσότερο από την υγιεινή: καθορίζει τους δεσμούς μας με την πόλη και τους ανθρώπους της!

Βέβαια δεν είναι μόνο η καθαριότητα. Στη διάθεσή μας για κοινωνικότητα εντός της πόλης συνδράμουν και άλλοι παράμετροι του τεχνητού περιβάλλοντος όπως η αρχιτεκτονική, οι παρόδιες δραστηριότητες, η ποιότητα των πεζοδρομίων και ο εξοπλισμός τους, οι συνθήκες κυκλοφορίας και το αίσθημα ασφάλειας ή ανασφάλειας που ενδεχομένως προκαλούν. Το κοινωνικό περιβάλλον των κοινόχρηστων χώρων είναι ικανό να προκαλεί επιθυμίες ή φοβίες, αισθήματα αποδοχής ή απόρριψης. Εν τέλει να μας τοποθετεί στο κέντρο της ζωής της πόλης ή αντίθετα στο περιθώριο.

Σε αυτά τα πλαίσια έχω υπερασπιστεί πολιτικές που αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής μας όπως η ελεγχόμενη στάθμευση, γνωρίζοντας ότι έχω παρεξηγηθεί από πολλούς συμπολίτες. Εάν όμως η πόλη μας αποκτήσει κοινόχρηστους χώρους που αποπνέουν πολιτισμό θα αποκτήσουμε τη δυνατότητα και τη συνήθεια να βρισκόμαστε όλοι μαζί σε αυτούς τους χώρους, θα αποκτήσουμε τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας και θα αμβλύνουμε την οξύτητα της εικονικής πραγματικότητας των υπολογιστών που γεννά αντιπαραθέσεις. Με άλλα λόγια, εάν υπάρξει αληθινή επικοινωνία, οι όποιες παρεξηγήσεις θα αρθούν! Τους πιο αγαπημένους φίλους μας τους έχουμε αποκτήσει στο Παλέρμο, στα γήπεδα, στη «βόλτα». Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να στοχεύσει ο Δήμος στην ενίσχυση του αισθήματος των κατοίκων ότι ανήκουν στο αστικό περιβάλλον. Και η αρχή, πέρα από τις αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις, τις αναπλάσεις και τις πολιτικές κλίμακας, θα γίνει από την καθαριότητα και το σεβασμό που τρέφουμε για τη διατήρησή της.

Με αυτές τις σκέψεις και με την πρόθεση ευαισθητοποίησης μας ώστε να υιοθετήσουμε πρακτικές που δε ρυπαίνουν την πόλη – ακόμη και αν προσληφθούν οι μισοί συμπολίτες στην Καθαριότητα αρκούν οι κακές πρακτικές από τους υπόλοιπους μισούς ώστε η πόλη να ρυπαίνεται – καλούμε όλους τους συνδημότες την Κυριακή 18 Ιανουαρίου στις 10:15 στο Αθλητικό Πάρκο.

Πρόκειται για μια ενέργεια που θα μας δώσει την ευκαιρία να περπατήσουμε στην πόλη μας, να μιλήσουμε μεταξύ μας, να επικοινωνήσουμε πιο ουσιαστικά και εν τέλει να διασκεδάσουμε καθαρίζοντας την πόλη μας!

Σημειώνουμε ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας συμμετέχει και στηρίζει την πρωτοβουλία του Δήμου στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, θέλοντας να συμβάλει στην προσπάθεια για μια πόλη καθαρή, αξιοπρεπή και βιώσιμη. Σύμφωνα με τον κ. Μπούκη: «Η Τράπεζα όλων των Καρδιτσιωτών πέρα από ένας σημαντικός οικονομικός κρίκος, θέλουμε να είμαστε και ένας εξίσου σημαντικός κοινωνικός κρίκος για την τοπική μας κοινωνία». Η χορηγία των απαραίτητων υλικών εκ μέρους της Συνεταιριστικής Τράπεζας αποδειχθηκε πολύ σημαντική. Ένα ευχαριστώ δεν είναι αρκετό!

14/01/2015άλλα άρθρα στην κατηγορία Δήμος Καρδίτσας


27/04
2019
27/04/2019
25/04
2019
25/04/2019
23/04
2019
23/04/2019

προβολή όλων των άρθρων της κατηγορίας

στείλτε μου ένα email

επικοινωνήστε μαζί μου κάνοντας χρήσης της παρακάτω φόρμας.