ΆρθραΔημοτική Ανανέωση - Δήμος ΚαρδίτσαςΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ


14/06/2013

Η διοίκηση του Δήμου Καρδίτσας, εκστασιασμένη από την υποδειγματική λειτουργία της κυβέρνησης, έχοντας στοιχειοθετήσει πλήρως το απρόβλεπτο και το κατεπείγον της ΠΝΠ, αρνήθηκε να καταδικάσει το οτιδήποτε πέρα από το κλείσιμο της ΕΡΤ. Δυο είναι οι περιπτώσεις:

1. Αναμένει το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας.

2. Πιστεύει σε αυτή την πολιτική και τις πρακτικές της κυβέρνησης.

Θέλω να πιστεύω το πρώτο. Το δεύτερο είναι χειρότερο.

Η δική μας ανακοίνωση είναι η παρακάτω.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης και μάλιστα με συνοπτικές και αυταρχικές διαδικασίες, για κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και απόλυση των εργαζομένων σε αυτή, αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τη Δημοκρατία, την πολυφωνική ενημέρωση και τον πολιτισμό.

Σήμερα δεν κλείνει απλά η Ε.Ρ.Τ. αλλά απαξιώνεται η ενημέρωση του Ελληνικού λαού, η οποία παραδίδεται ολοκληρωτικά στους εργολάβους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών Μ.Μ.Ε. Συγχρόνως γίνεται το καθοριστικό βήμα για ανεξέλεγκτο κλείσιμο Φορέων και Οργανισμών.

Με την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, θα μπορούν οι Υπουργοί της κυβέρνησης να προχωρούν, χωρίς διάλογο και διαφανείς διαδικασίες, στην κατάργηση ή συγχώνευση Νομικών Προσώπων των Δήμων, ακόμη και σε τομείς παροχής κοινωνικών υπηρεσιών και διαχείρισης δημόσιων κοινωνικών αγαθών. Μια διαδικασία που έχει θεσπιστεί αποκλειστικά για κατεπείγουσες και απρόβλεπτες καταστάσεις χρησιμοποιείται απλά και μόνο για να αποφευχθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία. Η κυβέρνηση επιλέγει συνειδητά την κατάργηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου των πράξεών της πλήττοντας εκ βάθρων έναν πυλώνα του πολιτεύματός μας. Οι επιπτώσεις που αναπτύσσονται κατά αυτόν τον τρόπο είναι δυνατό να καταστούν ανεξέλεγκτες.

Αντί για μεταρρυθμίσεις και αλλαγές (σε υπαρκτά προβλήματα) με κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο και αξιόπιστη, διαφανή, διαδικασία προχώρησε σε μια απαράδεκτη και αντισυνταγματική ενέργεια.

Για αυτό ενώνουμε τη φωνή μας με όλους όσους αξιώνουν από την κυβέρνηση να μην επιμείνει στην απόφασή της.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό των απλών εργαζομένων στην ΕΡΤ, που δεν έχουν ασφαλώς σχέση με όσα φαινόμενα σπατάλης και κακοδιαχείρισης καταγγέλλονται.

Η αναγκαία αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός της λειτουργίας της ΕΡΤ σε καμία περίπτωση δε μπορούν να οδηγήσουν την Ελλάδα να είναι η μοναδική, ίσως, χώρα του κόσμου χωρίς δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Τέλος, ιδιαίτερη ανησυχία μας προκαλεί η κυβερνητική ανακοίνωση για την εφαρμογή «αντικειμενικών κριτηρίων» στη σχεδιαζόμενη νέα ΕΡΤ. Δείγματα γραφής αυτής της «αντικειμενικότητας», το τελευταίο διάστημα, έχουμε ήδη αρκετά στις αποφάσεις για τις Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τα Στρατόπεδα, τους Αυτοκινητοδρόμους, τα έργα του ΕΣΠΑ κ.α. όπου έχει ξεπεραστεί κάθε προηγούμενο ρεκόρ στην εξυπηρέτηση διαφόρων συμφερόντων, τις παλαιοκομματικές διαδικασίες και την αδιαφανή διαδικασία των τοπικιστικών παρεμβάσεων ανάλογα με την «ισχύ» των ποικιλώνυμων κυβερνητικών και οικονομικών παραγόντων.

Θεωρούμε επιβεβλημένη τη συνέχιση της λειτουργίας του Περιφερειακού Δικτύου της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Θεσσαλίας, με τον Ραδιοθάλαμο Καρδίτσας που λειτουργεί, από χρόνια, στη Δημοτική Αγορά.

Οποιαδήποτε αναδιάρθρωση της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης δε θα πρέπει να στερήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση από μία γέφυρα επικοινωνίας και την ελληνική Περιφέρεια από ένα ελεύθερο και πλουραλιστικό βήμα αντικειμενικής ενημέρωσης.

Δομήνικος Βερίλλης
Γιάννης Γεννάδιος
Δώρα Καρκαλέτση
Γιάννης Ντελής
Δημήτρης Ντούρλιας
Βασίλης Σουφλάκοςάλλα άρθρα στην κατηγορία Δημοτική Ανανέωση - Δήμος Καρδίτσας


28/08
2013
28/08/2013
23/08
2013
23/08/2013
23/08
2013
23/08/2013

προβολή όλων των άρθρων της κατηγορίας

στείλτε μου ένα email

επικοινωνήστε μαζί μου κάνοντας χρήσης της παρακάτω φόρμας.